Пугачова про Горбачова: Давно я так не плакала. Він відкидав насильство як спосіб політики та утримання власної влади

Пугачова: Кудись зникло людинолюбство і шляхетність. Шукаймо разом. Сподіваюся, ще не пізно
Фото: allapugachevaandherfamily / Instagram
Російська співачка Алла Пугачова 4 вересня в Instagram висловилася про президента СРСР Михайла Горбачова, який помер увечері 30 серпня на 92-му році життя.

"Давно я так не плакала. Пішла епоха, в якій ми набули свободи, перестали бути "імперією зла" для всього світу і зник страх за майбутнє своїх дітей. І головне, Горбачов відкидав насильство як спосіб політики та утримання власної влади", – написала артистка.

Вона наголосила, що Горбачов був "не без гріха", але зазначила, що "головне, щоб помилки не були смертельними для всього людства".

"Кудись зникло людинолюбство і шляхетність. Зникло вміння йти на компроміс, Якщо цей компроміс на користь народу, який мріє жити без тривоги за майбутнє своїх дітей. Шукаймо разом. Сподіваюся, ще не пізно", – резюмувала Пугачова.

Контекст:

Горбачов народився 1931 року в селі Привольне (зараз – Ставропольський край Росії). Закінчив юридичний факультет Московського державного університету імені М. В. Ломоносова та економічний факультет Ставропольського сільськогосподарського інституту.

1952 року Горбачов вступив у КПРС. У 1970–1978 роках був першим секретарем Ставропольського крайового комітету КПРС, у 19851991 роках – генеральним секретарем ЦК КПРС. 1987 року Горбачов ініціював економічні й політичні реформи в СРСР, які дістали назву "перебудова".

У 1990–1991 роках Горбачов обіймав посаду президента СРСР. Він перша і єдина людина, яка перебувала на цій посаді. Горбачов склав із себе повноваження у грудні 1991 року після того, як лідери Росії, України та Білорусі підписали Біловезьку угоду про розпад СРСР.

1996 року Горбачов брав участь у виборах президента РФ, набрав 0,51% голосів. 1990 року його нагородили Нобелівською премією миру за внесок у роззброєння та порятунок людства від воєнної загрози.

У липні 2022 року російський журналіст Олексій Венедиктов, який дружив із Горбачовим, розповів в інтерв'ю російському Forbes, що Горбачов негативно сприймав те, що відбувається в Росії після початку повномасштабної війни з Україною. "Я можу вам сказати, що він засмучений, звісно, він розуміє [що відбувається]. Це була справа його життя. Свободи – це справа Горбачова", – сказав журналіст.

Про смерть Горбачова стало відомо ввечері 30 серпня.