Данія виділить $629 млн для закупівлі озброєння в Україні, більша частина – це кошти від заморожених активів РФ

Пульсен підписав документ про співпрацю з Україною у військовій промисловості
Фото: EPA

Міністр оборони Данії Трольс Лунд Пульсен під час візиту до Києва 29 вересня разом із міністром оборони України Рустемом Умєровим і міністром стратегічних галузей промисловості Германом Сметаніним підписали протокол про наміри продовжити співпрацю щодо закупівель в українських оборонних підприємств на загальну суму приблизно 4,2 млрд данських крон ($628,8 млн). Про це повідомило міністерство оборони Данії.

Із них Данія виділяє 1,3 млрд данських крон, а решта 2,9 млрд ($434,2 млн) – це кошти, одержані із заморожених активів країни-агресора РФ.

"До кінця 2024 року планують постачати на фронт озброєння й техніку українського виробництва, кошти на які одержали від Данії, а також із заморожених російських активів, котрі Данія отримує від імені ЄС", – ідеться в повідомленні.

Поїздка міністра оборони Данії до Києва відбувається напередодні київського оборонно-промислового заходу "Форум оборонної промисловості", який заплановано на 1–5 жовтня. У ньому бере участь велика група данських оборонно-промислових компаній.

Контекст:

Після початку повномасштабного вторгнення країни-агресора Росії в лютому 2022 року станом на 1 липня 2024 року Данія передала Україні лише військової допомоги приблизно на €6,6 млрд (не входить підтримка країною України через ЄС), інформували в данському МЗС. Наголошують, що уряд разом з учасниками угоди про створення Данського національного фонду України виділив 60,4 млрд данських крон (€8,1 млрд) на військову підтримку Києва (кошти будуть доступними із 2023-го до 2028 року, більшу частину з них виділять у 2023–2025 роках).

Данія, зокрема, передала Україні артилерійське озброєння й боєприпаси: снаряди калібру 152 мм і 155 мм, важкі мінометні системи й мінометні снаряди, гаубиці M109 (як запчастини), САУ CAESAR, зазначають на сайті данського міноборони. Також Данія частково профінансувала закупівлю для України 16 артсистем Zuzana 2 (виробництво й постачання тривають).

Також Данія пообіцяла надати Україні американські винищувачі F-16 після завершення навчання українських пілотів.