Зеленський розповів Трампу про цілі Курської операції

Візит Зеленського у США тривав п'ять днів
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський 27 вересня завершив свій візит у США. Про це повідомила у Facebook амбасадорка України у Сполучених Штатах Оксана Маркарова.

"Як і планували, президент Володимир Зеленський завершив насичений візит до США в Нью-Йорку, де він зустрівся із 45-м президентом США Дональдом Трампом, якому представив план перемоги й обговорив багато питань", – написала Маркарова.

Амбасадорка додала, що Україна й далі посилює двопартійну підтримку зі стратегічними партнерами – США – і вдячна американському народу за допомогу.

Зеленський на зустрічі розповів Трампу про ситуацію на фронті, перебіг операції в Курській області країни-агресора РФ та її завдання, а також про українські інновації в боротьбі проти російського терору й непропорційно високі втрати окупантів, поінформував пресцентр ОП.

"Під час зустрічі детально обговорили загальну ситуацію в Україні, наслідки війни для українців та економіки. Окремий фокус розмови – постійні обстріли міст і цивільної інфраструктури з боку РФ і роль американських систем Patriot у захисті життів людей", – ідеться в повідомленні.

Зеленський під час переговорів зазначив, що потрібно перекрити будь-які можливості для РФ отримувати гроші на війну від продажу нафти й газу, а також усі канали постачання західних компонентів для російських ракет, додали в ОП.

Зустріч Зеленського й Трампа тривала приблизно годину, повідомив президент України у вечірньому відеозверненні.

Контекст:

27 серпня Зеленський говорив, що планує презентувати план перемоги України у війні проти країни-агресора РФ президенту США Джо Байдену, а також кандидатам у президенти – Камалі Гарріс (Демократична партія) і Трампу (Республіканська партія). Візит Зеленського у США анонсували в ОП 19 вересня.

Президент розпочав його з поїздки на військовий завод 23 вересня. Того самого дня Зеленський виступив на Саміті майбутнього в Генасамблеї ООН у Нью-Йорку.

24 вересня президент виступив у Радбезі ООН, попередивши, що країна-агресор РФ хоче атакувати три АЕС в Україні. Зеленський також зазначив, що повномасштабну російську агресію "неможливо заспокоїти розмовами", а "потрібні дії".

На полях Генасамблеї ООН Зеленський провів низку зустрічей, зокрема з канцлером ФРН Олафом Шольцом, президентом Франції Еммануелем Макроном, прем'єр-міністром Індії Нарендрою Моді.

25 вересня Зеленський виступив на засіданні Генасамблеї ООН, заявивши, що ООН безсила зупинити війну, але формула миру може це зробити.

Наступного дня Зеленський провів зустрічі з президентом і віцепрезиденткою США Джо Байденом і Камалою Гарріс, презентувавши їм план перемоги. Також Зеленський презентував його сенаторам США.

Зеленський і Трамп зустрілися в Нью-Йорку у Trump Tower 27 вересня. Зеленський сказав, що, як він вважає, у нього із Трампом спільна думка, що війна в Україні має припинитися, а нелегітимний російський президент Володимир Путін не переможе.

Після переговорів Трамп заявив, що він за "справедливу угоду для всіх" для закінчення війни.