В Умань уже з'їхалося майже 5 тис. хасидів, у місті посилили заходи безпеки

Хасиди їдуть в Умань на своє релігійне свято
Фото: dmsu.gov.ua

У Черкаську область цього тижня масово прибувають паломники-хасиди для святкування із 2-го до 4 жовтня в місті Умань Рош га-Шана – юдейського нового року. Про це 27 вересня повідомляє Державна міграційна служба України.

В Умані вже посилили заходи безпеки. Із 23 вересня почав працювати особливий режим в’їзду й виїзду з міста. Правоохоронці встановили пересувний ситуаційний центр, який технічно оснащений задля контролю й безпеки на вулицях під час святкувань, у посиленому режимі працюють патрульна поліція й інші правоохоронні відомства.

До Умані також прибули поліцейські з Ізраїлю. Разом з українськими колегами вони будуть стежити за порядком у місцях проживання й паломництва хасидів.

Зараз до Умані вже приїхало приблизно 5 тис. прочан, розповіли в міграційній службі.

Контекст:

Щоосені в Умань, де розташована могила лідера брацлавських хасидів цадика Нахмана, для святкування Рош га-Шана прибувають хасиди з усього світу. Зокрема, 2021 року прочан в Умані було 30 тис., 2020-го, через коронавірус, – менше ніж 3 тис. хасидів.

2023 року, коли вже тривала повномасштабна війна, уряди України й Ізраїлю рекомендували прочанам утриматися від поїздки в Умань, але готувалися до їхнього прибуття. Тоді в Умань, за даними Міністерства внутрішніх справ України, прибуло понад 32 тис. хасидів.

2024 року хасиди вже намагалися приїхати в Умань, проте в них виникли проблеми із транспортним забезпеченням (Молдова відмовила їм у транзиті в Україну).

12 вересня посольство України в Ізраїлі звернулося до хасидів із закликом не їхати цьогоріч в Умань.