$39.22 €42.36
menu closed
menu open
weather +11 Киев

...

Шкурупий писал про Шевченко более 80-и лет назад, очевидно пользуясь источниками, сейчас уже недоступными. Текст его – уникальный и очень информативный; до сих пор никто ничего не написал о Тарасе Григорьевиче в подобном ключе – лишь "перемывали косточки" поэту. Вот, к примеру, детальные описания внешности Шевченко: "Рядовий Тарас Шевченко віком 39 літ. На зріст 2 аршини 5 вершків. Обличчя чисте, волосся на голові й бровах темнорусе, очі темносірі, ніс звичайний"; "...повернувся з заслання вусатим і бродатим дядьком. Він втратив у салдатчині свою розквітлу молодість, хоч сам цього й не помічав".

"Широкоплечий, приземкуватий Шевченко нагадував козака з помітними слідами салдатської муштри. Голова гострокутна, майже лиса, високе зморшкувате чоло, широкий так званий “качачий” ніс, густі вуса, що закривають вуста, невеликі сірі очі, що їхній погляд здебільшого понурий та недовірливий, – тепер він був ласкавий, майже ніжний, з гарною, доброю посміщкою, – голос трохи хрипкий, рухи спокійні, постать вайлувата й мало шляхетна”.

Не придерживаясь хронологии, Гео Шкурупий описывает события жизни Шевченко, включая ссылку, алкоголизм и, конечно же, женщин.

"Фізична краса жінки, виплекана уявою Шевченка, завжди мала однакові принади, – пишет Шкурупий. – Варто подивитись на портрети, що їх він писав зі знайомих жінок, і одразу впадає в око, що тип жінки Шевченка має біле обличчя й трохи крупну жіночу постать та однаковий розріз очей, що надають обличчям дивовижної подібности. Чорні, іноді карі, великі очі й чорні шнурочком брови так подобались поетові, що він вважав їх за неодмінну приналежність жіночої краси. Жінка, що подобалась Шевченкові, мусіла бути жвава й пристрасна, щоб під нею земля горіла на три сажні. Високий, гнучкий стан, скромність, правдивість і сердечна доброта сполучались в уяві Шевченка, як безперечні ознаки зовнішньої й моральної жіночої краси".

В целом, футурист солидарен с теми исследователями, которые писали о Тарасе Григорьевиче позже: личная жизнь поэта не складывалась. Он мечтал о семье, но найти подходящую жену не удавалось. Ведь проблема была не только во взаимной симпатии, а и в том, что бывший крепостной Шевченко всю жизнь так и не мог определиться, к какому же классу он принадлежит.