Російські пропагандисти заявили про розроблення ракети "Іскандер-1000" – Defense Express

Заявлена дальність стрільби – 1 тис. км, коефіцієнт імовірного відхилення – від 5 м
Фото: EPA (архів)

Країна-агресор РФ нібито розробляє балістичну ракету під умовним та неофіційним позначенням "Іскандер-1000" із дальністю нібито до 1 тис. км. Про це з посиланням на неназваний російський пропагандистський ресурс 30 липня повідомив український військовий портал Defense Express.

Цей тип ракети нібито конструктивно схожий на балістичну 9М723 до оперативно-тактичного ракетного комплексу "Іскандер", указали аналітики.

Доступних даних щодо "Іскандер-1000" небагато, повідомив портал. Окрім заявленої дальності стрільби на 1 тис. км, у матеріалі йдеться про коефіцієнт імовірного відхилення "від 5 м", а також про автономну інерційну систему наведення бойової частини з можливим коригуванням через супутники та радіолокаційним наведенням наприкінці польоту.

Зазначено, що вперше зразок нового "Іскандера" нібито промайнув у відео до 78-річчя ракетного полігону Капустин Яр 2024 року.

Аналітики Defense Express припускають, що заяви росіян про гіпотетичну розробку з'явилися на тлі погроз Кремля зробити те, що вони й так зробили ще 2019 року, тобто розгорнути ракети середньої дальності наземного базування, що, власне, і призвело до фактичного зупинення дії угоди Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності між СРСР і США.

Однак, за словами військових оглядачів, зважаючи на використання північнокорейських балістичних ракет KN-23 із дальністю до 900 км на початку 2024 року по Україні, росіяни справді можуть працювати над розробленням власної балістичної ракети великої дальності. Тоді наявні в окупантів ракети до ОТРК "Іскандер" сягали щонайбільше до 500 км.

Контекст:

Армія країни-агресора РФ щодня атакує населені пункти України ракетами різного типу, зокрема окупанти почали дедалі частіше використовувати балістичні ракети для обстрілів сходу й півдня країни. Росіяни використовують різні платформи озброєнь, але найчастіше – ракетний комплекс "Іскандер-М".

Як розповідали в Повітряних силах, балістику можуть збивати комплекси ППО SAMP-T і Patriot.