Луценко: Сподіваюся, що Рада не скоїть акту самогубства

Луценко: Три подання Генеральної прокуратури на нардепів повинні розглянути в парламенті
Фото: ЕРА

Парламент повинен дати правоохоронцям можливість працювати з народними депутатами так, як зі звичайними громадянами, заявив генеральний прокурор Юрій Луценко.

Генеральний прокурор Юрій Луценко висловив надію, що Верховна Рада України зніме недоторканність із нардепів від Радикальної партії Андрія Лозового, від групи "Воля народу" Олеся Довгого та депутата від фракції "Народного фронту" Євгена Дейдея. Про це Луценко заявив в ефірі "112 Україна".

За словами Луценка, усі три подання Генеральної прокуратури повинні розглянути в парламенті.

"Сподіваюся, що Верховна Рада не скоїть акту самогубства та дасть правоохоронцям працювати з народними депутатами так, як зі звичайними громадянами", – сказав генпрокурор.

Він також назвав регламентний комітет Ради "комітетом самооборони депутатів". За словами Луценка, він уже зрозумів, що в комітеті "підтримки у боротьбі з корупцією не матиме".

5 липня Луценко заявив, що подання на позбавлення депутатської недоторканності Дейдея та Довгого передано з висновками регламентного комітету спікеру ВР Андрієві Парубію для подальшого розгляду в сесійній залі. Того ж дня комітет ВР визнав подання Генпрокуратури на нардепа Лозового недостатньо обґрунтованим. За даними Луценка, Лозовий не сплатив податків майже на 1,85 млн грн.

Генеральна прокуратура також звинувачує нардепа Дейдея у незаконному збагаченні на суму майже 5 млн грн. У результативному висновку регламентного комітету Ради від 3 липня зазначено, що подання Луценка на притягнення Дейдея до кримінальної відповідальності є "недостатньо мотивованим, необґрунтованим і не містить достатньої кількості конкретних фактів".

21 червня Луценко вніс до Верховної Ради подання на позбавлення імунітету Довгого. Сам Довгий просив регламентний комітет схвалити зняття з нього депутатської недоторканності. У комітеті 4 липня вирішили, що подання генпрокурора на зняття депутатської недоторканності з нардепів "має істотні недоліки".