Кулеба: Ідея союзної держави Білорусі та України, яку висловлював Лукашенко, – це фантасмагорія

Кулеба вважає, що Лукашенко у 2014 році хотів бути корисним Україні
Фото: radiosvoboda.org

Білорусь та Україна можуть опинитися у складі тільки одного союзу – Європейського; ідею союзної держави, яку білоруський президент Олександр Лукашенко висловлював у 2014 році, сприймають з іронією. Про це заявив глава МЗС України Дмитро Кулеба.

Пропозицію президента Білорусі Олександра Лукашенка створити білорусько-українську союзну державу, яку він висунув у 2014 році, сприймають з іронією, оскільки Україна давно порвала із союзним минулим і будь-якими його варіаціями. Про це в інтерв'ю "Радіо Свобода", яке вийшло 5 вересня, сказав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"На той момент, я думаю, пан Лукашенко щиро співчував Україні, хотів бути корисним. Але та ідея, яку він висловив (будемо відверті),  це фантасмагорія. Мені важко уявити цю "союзну державу" не тому, що я не уявляю Білорусь як дуже близьку країну, а тому, що я не розумію, навіщо нам для цього союзна держава", – зазначив міністр.

Кулеба вважає, що є єдиний спосіб якоюсь мірою реалізувати ініціативу Лукашенка – якщо і Україна, і Білорусь стануть членами Європейського союзу.

Колишній прем'єр-міністр Польщі, згодом глава Європейської ради Дональд Туск розповів в інтерв'ю Onet, що навесні 2014 року Лукашенко висував ідею створення єдиної білорусько-української держави і пропонував свою кандидатуру як її президента. На думку Туска, Лукашенко не стільки переживав за Україну, що зіткнулася з російською агресією, скільки боявся втратити владу.