Рада декриміналізувала перше самовільне залишення військової частини та дезертирство

Військові, які самовільно покинули частину, можуть уникнути покарання
Фото: EPA (ілюстративне)

На засіданні 20 серпня Верховна Рада ухвалила законопроєкт №11322, який стосується відповідальності за злочини проти встановленого порядку несення або проходження військової служби під час воєнного стану, повідомляють на сайті парламенту.

Документ підтримало 270 народних депутатів. Він вносить зміни до Кримінального кодексу, Кримінального процесуального кодексу та інших законодавчих актів України.

У першому читанні Рада ухвалила його у липні. До другого читання законопроєкт було доопрацьовано, уточнила у Telegram нардепка від "Європейської солідарності" Ірина Геращенко.

У пояснювальній записці до законопроєкту йдеться, що в чинному законодавстві відсутні правові підстави для звільнення військовослужбовців від кримінальної відповідальності за самовільне залишення військової частини або місця служби, а також за дезертирство, якщо такі злочини було вчинено вперше і за умови каяття та бажання повернутися на службу. Отже, такі військовослужбовці не можуть продовжувати захищати Україну від російської агресії.

Згідно з ухваленим законом, під час воєнного стану військовослужбовці, які вперше самовільно покинули частину або дезертирували, можуть бути звільнені від кримінальної відповідальності, якщо добровільно повернуться на службу й дістануть згоду командира.

Підозрювані в самовільному залишенні частини або дезертирстві можуть просити змінити їм запобіжний захід на проходження служби під час мобілізації.

Водночас для осіб, які скоїли тяжкі злочини (вбивства, грабіж, розбій), такої альтернативи не передбачено. 

Контекст:

Упродовж 2023 року в Україні за самовільне залишення військової частини засудили 1577 військовослужбовців, із них 30 жінок, повідомив голова Верховного Суду Станіслав Кравченко "Інтерфакс-Україна". За його словами, це найпоширеніший злочин серед військовослужбовців (61% від усіх засуджених за військові кримінальні правопорушення).