Сербія співпрацює з Києвом у справі про контрабанду понад 2 тис. артефактів – МЗС України

Про затримання великої археологічної колекції українське посольство офіційно повідомила сербська сторона

Фото: carina.rs
Сербія офіційно повідомила українське посольство про затримання колекції старожитностей, яку вивезли з України, поінформували в українському МЗС.

Сербія співпрацює з Україною у справі про спробу контрабанди понад 2 тис. предметів старовини, повідомив у коментарі "Радіо Свобода" речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко.

"Наше посольство було офіційно проінформовано сербською стороною про факт затримання антикваріату на кордоні. Розслідування ведеться сербською стороною, тому що затримання відбулося їхніми митниками. Відповідно, українська сторона співпрацює із сербською для того, щоб з'ясувати всі деталі", – зазначив Ніколенко.

Він додав, що деталі справи буде оприлюднено під час розслідування.

Митне управління міністерства фінансів Сербії повідомляло, що в ніч на 29 грудня на сербсько-румунському кордоні було затримано вантажівку з румунськими номерами під керуванням 46-річного громадянина Сербії. Під час огляду автомобіля співробітники митниці виявили незадекларовані артефакти, пов'язані із бронзовою добою, візантійським періодом, Середньовіччям, а також давньослов'янські та кельтські артефакти. Загалом у контрабандному вантажі було 2113 предметів.

Після затримання водій вантажівки заявив, що виявлені цінні артефакти йому не належать. Він стверджував, що віз їх з України за винагороду. У Сербії, заявляв чоловік, із ним мали зв'язатися та надати подальші інструкції.