Ті, хто заявляє про "нейтральну позицію", підтримують РФ – Зеленський

Зеленський назвав "сюром" візит Гутерріша до РФ
Скріншот: Офіс Президента України / YouTube

Президент України Володимир Зеленський вважає, що сьогодні не можна сказати, що хтось є нейтральним у війні країни-агресора Росії проти України. Про це він заявив в інтерв'ю The Times of India, українськомовну версію якого 28 жовтня опублікував Офіс президента, коментуючи недавній візит генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша до РФ. 

"Я вважаю в цілому, що це деякий сюр. Це стосується навіть не тільки ООН, це стосується і багатьох інших країн", – сказав Зеленський.

Він підкреслив, що не можна бути нейтральними, тому що це значить бути на боці Росії.

"Нейтральність дуже допомагає виключно Російській Федерації. Між агресором і жертвою не може бути нейтральності, це, я вважаю, прихована підтримка Росії. І, я вважаю, ті, хто був присутній [на саміті БРІКС] і говорив про свою нейтральність, говорив про те, що хоче допомогти вирішенню цього конфлікту, на мою думку, виглядають більш проросійськими, а значить, не про мир", – сказав він.

Зеленський зазначив, що саме Росія розпочала цю війну і продовжує її, а отже, вона цього хоче. На його думку, "нейтральна позиція" в цій війні – це підтримка російської сторони, усіх жертв, катувань, депортації дітей тощо.

Контекст:

Рішення генсека ООН відвідати саміт БРІКС у РФ розкритикували Україна й Литва. У МЗС України нагадали, що генсек ООН відмовився приїхати на перший саміт миру, який відбувся у Швейцарії цього літа, і назвали поїздку до Казані "неправильним вибором". Заступник спікера генсека ООН Фархан Хак пояснив цей візит "стандартною процедурою".

25 жовтня джерела AFP й "Української правди" повідомили, що президент України Володимир Зеленський відмовив Гутеррішу у візиті до Києва через його поїздку у РФ. В ООН не підтвердили цієї інформації й заявили, що ще тривають обговорення майбутнього візиту.

Гутерріш виправдав свою поїздку до країни-агресора тим, що на саміті БРІКС він "закликав до справедливого миру в Україні відповідно до Статуту ООН, міжнародного права і резолюцій Генеральної Асамблеї", а на зустрічі з Путіним "наголосив, що російське вторгнення в Україну є порушенням Статуту ООН і міжнародного права", і повторив тези, озвучені на саміті.