Політику держави щодо українців за кордоном буде змінено – Сибіга

5 вересня Рада 258 голосами призначила Андрія Сибігу міністром закордонних справ України
Фото: Andrij Sybiha / Facebook

В Україні планують змінити політику держави щодо українців за кордоном. Про це новопризначений міністр закордонних справ Андрій Сибіга розповів 5 вересня, відповідаючи на запитання нардепів перед голосуванням за його призначення. Стенограму засідання опублікували на сайті Верховної Ради.

"Ми зараз докорінно змінимо політику держави щодо українців за кордоном, яких перебуває станом на сьогодні понад 7,5 млн. Перші кроки в цьому напрямі зроблені, мова йде про "електронний консул". Міністерство закордонних справ буде тут відігравати й роль лідера в забезпечені всіма необхідними законними правами наших громадян за кордоном. І найближчим часом ці всі речі вже будуть втілені", –  розповів очільник МЗС, коли його запитали про повернення українців з-за кордону. 

За словами міністра, перші кроки в цьому напрямі вже зробили. 

"На сьогодні ми налагоджуємо відповідний діалог. Ми чітко розуміємо потреби наших громадян там. Ми будемо діяти, як шляхом збільшення і розширення мережі консульських установ, так і шляхом підвищення якості надання цих послуг", – додав він, уточнивши, що це лише один з інструментів повернення українців додому. 

У своєму виступі він також говорив про зміни в українській дипломатії під час повномасштабної війни.

"Ми показали світові нову якість української дипломатії: сильну, проактивну, наступальну. Кожен дипломат щодня має вести свою боротьбу за Україну на своєму місці. Ми не лише зберегли державу, ми проводимо реформи, ми її цифровізуємо, вдосконалюємо, посилюємо наші інституції. І ми стаємо все більш суб'єктними. І наша роль надалі має лише зростати в регіональному та глобальному вимірі", – заявив міністр. 

Сибіга також зазначив, що для досягнення перемоги Україні потрібна як далекобійна зброя, так і далекоглядна зовнішня політика.

"І на цьому шляху наші дії мають бути швидкими, дипломатія – ініціативною, із чітким розумінням світових процесів, не реактивною, а продуманою, системною, сильною, де потрібно – гучною, де потрібно – тихою, головне – спрямованою на результат", – додав дипломат.

Контекст:

4 вересня Верховна Рада України провела кілька голосувань щодо анонсованих президентом Володимиром Зеленським кадрових змін в уряді. Зокрема, парламент затвердив відставку Олександра Камишіна з посади міністра з питань стратегічних галузей промисловості України, Стефанішиної з посади віцепрем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, Руслана Стрільця з посади міністра захисту довкілля та природних ресурсів України, Малюськи з посади міністра юстиції України.

5 вересня ВР відправила у відставку главу МЗС Кулебу й віцепрем'єр-міністерку – міністерку з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірину Верещук. Після цього прем'єр-міністр Денис Шмигаль на пропозицію депутатської фракції "Слуга народу" вніс у Раду подання на призначення нових міністрів.

5 вересня Верховна Рада України призначила нових урядовців.