Комітет Сенату схвалив пакет "пекельних санкцій" проти Росії

Тепер документ передадуть на розгляд обох палат Конгресу США
Фото: ЕРА

Двопартійний проєкт закону про захист американської безпеки від кремлівської агресії (DASKA), який передбачає введення санкцій проти РФ, підтримали 17 членів комітету Сенату США з міжнародних відносин.

Комітет Сенату США з міжнародних відносин на засіданні 18 грудня схвалив законопроєкт про захист американської безпеки від кремлівської агресії (DASKA), який передбачає введення санкцій проти Росії, повідомляє "Голос Америки".

Законопроєкт, який підготували сенатори Республіканської партії Ліндсі Грем і Корі Гарднер, а також їхні колеги з Демократичної партії Роберт Менендес, Бен Кардін і Джин Шахін, підтримали 17 голосами "за", п'ятеро членів комітету проголосували проти.

Тепер його внесуть на розгляд обох палат Конгресу США – Палати представників і Сенату. У разі затвердження документ має підписати американський президент Дональд Трамп.

У тексті законопроєкту йдеться, що дія заборон і обмежень почнеться за 60–180 днів після набуття законом чинності (строк набуття чинності для кожного заходу обмеження прописано окремо).

Сенатори вперше презентували проєкт закону в серпні 2018 року. Грем називав документ "законопроєктом про санкції з пекла". Сенат США його не розглядав.

13 лютого 2019 року документ внесли повторно. Грем тоді заявив, що санкції та обмеження, передбачені в цьому документі, є "найсильнішими з будь-коли запроваджених".

Законопроєкт передбачає введення обмежень проти РФ за агресію в Сирії та в Україні.

Зокрема, пропонують ввести обмеження проти російських банків, які підтримують зусилля РФ з підриву демократичних інститутів в інших країнах, а також проти російського кіберсектору і суверенного боргу. Документ передбачає заборону на операції з державним боргом Росії (з облігаціями, випущеними Центральним банком та іншими фінансовими установами РФ зі строком погашення більше ніж 14 днів).

Також законопроєкт пропонує санкції на інвестування "в російські об'єкти експорту скрапленого газу" (трубопроводи) вартістю від $1 млн або $5 млн сумарно протягом 12 місяців.