Пєсков заявив, що повідомлення про захоплення росіян у Сирії поки що не заслуговують на довіру

Пєсков: Інтерес будуть становити джерела, які більше заслуговують на довіру
Фото: ЕРА

У Москві стурбовані долею людей, імовірно захоплених у Сирії бойовиками ІДІЛ, якщо вони дійсно є громадянами Росії, заявив спікер президента РФ Дмитро Пєсков.

Повідомлення про захоплення бойовиками "Ісламської держави" (ІДІЛ) російських громадян у Сирії поки не можна сприймати як офіційну інформацію, заявив журналістам прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, повідомляє РБК.

Пєсков сказав, що варто орієнтуватися "на заяви за лінією міноборони".

За його словами, у Москві "стурбовані долею цих громадян", якщо вони дійсно є громадянами Росії. Пєсков додав, що у Кремлі бачили повідомлення у ЗМІ, проте "інтерес становитимуть джерела, які більше заслуговують на довіру". Водночас Пєсков заявив, що "Кремль не має можливості опікуватися їхньою долею", а встановленням громадянства затриманих займатимуться відповідні служби.

28 вересня в ІДІЛ заявили, що взяли у полон двох російських військових. 3 жовтня джихадисти оприлюднили відео, на якому двоє чоловіків, що назвалися Романом Заболотнім і Григорієм Цуркану, зі слідами побоїв на обличчі розповідають про свій полон.

Незалежна російська група розслідувачів військових конфліктів Conflict Intelligence Team (CIT) повідомила, що Заболотній був членом російського військового козачого товариства "Всевеликое войско Донское". У 2016 році він брав участь у доставці на не підконтрольну Україні територію Донбасу гуманітарної допомоги, зібраної в Польщі за участю православної церкви.

"Козачі та ветеранські організації можуть слугувати базою для рекрутування бійців "групи Вагнера". Це, а також те, що міноборони не підтвердило факту полону Заболотнього і Цуркану, дає змогу припустити, що вони потрапили до Сирії саме у складі даної ПВК, а не як російські військовослужбовці", – підсумували у CIT.

Військовий конфлікт у Сирії триває з 2011 року. У бойових діях беруть участь урядові війська, опозиціонери, радикальні ісламісти, курди та інші сили. Значну частину Сирії контролюють бойовики ІДІЛ. У вересні 2015 року до конфлікту приєдналася Росія, яка підтримує президента Сирії Башара Асада.

ЗМІ повідомляли про загибель десятків співробітників ПВК "Вагнер", які беруть участь в операціях на боці сирійської влади.