Великобританія частково зупиняє продаж зброї Ізраїлю

Міністр оборони Великобританії прокоментував часткову заборону на продаж зброї Ізраїлю
Фото: EPA

Великобританія зупиняє дію деяких ліцензій на продаж зброї Ізраїлю через побоювання, що її можуть використати у секторі Гази з порушенням норм міжнародного права. Про це 2 вересня заявив міністр закордонних справ Великобританії Девід Леммі. Відповідну заяву опублікували на урядовому сайті.

За його словами, це рішення ухвалили після перегляду ліцензій на експорт британської зброї, під час якого виявили "очевидний ризик" того, що озброєння можуть використати із "серйозним порушенням міжнародного гуманітарного права".

Леммі уточнив, що дію приблизно 30 із 350 ліцензій буде зупинено.

"Поставши перед таким конфліктом, як цей [війна в секторі Гази], уряд зобов'язаний переглянути британські експортні ліцензії. Це не повна заборона, це не ембарго на постачання зброї", – наголосив глава британського МЗС.

Заборона на постачання деяких типів озброєння не послабить безпеки Ізраїлю, переконаний міністр оборони Великобританії Джон Гілі.

В ефірі британського телеканала BBC він наголосив, що не підтримує вимоги лейбористів ввести повну заборону на продаж зброї Ізраїлю. За його словами, компонентів для реактивних двигунів винищувачів F-35 навмисно не занесли до списку обмежень.

"Приблизно 1 тис. винищувачів використовують у 20 країнах, а не лише у Великобританії чи Ізраїлі. Великобританія виробляє критично важливі компоненти для всіх тих реактивних літаків, які надходять у глобальний пул", – сказав Гілі, додавши, що у зв'язку із цим буде важко визначити, які компоненти використовують саме для ізраїльських літаків.

Заборону на продаж зброї міністр називає вимогою міжнародного права. Вважає єдиним способом закінчення війни – негайне припинення вогню, за яке виступає британський уряд.