Глава BioNTech пояснив, чому не зробив щеплення власною вакциною

Засновник BioNTech заявив, що не має права використовувати вакцину, вироблену його компанією
Фото: EPA
Засновник німецької фармацевтичної компанії BioNTech Угур Шахін заявив, що не має права робити щеплення проти COVID-19.

Засновник німецької фармацевтичної компанії BioNTech Угур Шахін в інтерв'ю Deutsche Welle заявив, що поки не щепився проти коронавірусу, оскільки не має права цього робити.

Компанія Шахіна виробляє вакцину проти COVID-19 спільно з американською Pfizer, проте ні він, ні його дружина Озлем Тюречі (одна з творців вакцини) поки не робили щеплення.

"Ми не маємо права робити собі щеплення. Звичайно, ми думаємо про це. [...] Як ви знаєте, є список пріоритетності (черговість вакцинації соціальних груп у Німеччині. – "ГОРДОН") і вакцинуватися поза цим списком заборонено. Нам навіть не дозволено брати участь у клінічних дослідженнях. Адже закон забороняє участь у таких дослідженнях людям із компанії-розробника, і це нормально", – зазначив він.

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією. За даними американського Університету Джонса Гопкінса, до 24 грудня коронавірусом у світі заразилося майже 80 млн осіб, із них 1,75 млн померли, понад 45 млн одужало.

У кількох країнах уже почалася кампанія з масової вакцинації проти коронавірусу препаратом Pfizer – BioNTech (зокрема у США, Великобританії, Канаді). У Німеччині кампанія з вакцинації має початися 27 грудня.