Понад пів сотні країн підтримали Україну у зв'язку із засіданням Радбезу ООН, яке скликала Росія

Кислиця зачитав заяву кількох десятків країн щодо РФ
Фото: EPA

Країна-агресор Росія скликала 16 липня засідання Радбезу ООН (на міністерському рівні) з питань багатостороннього співробітництва, щоб відвернути увагу міжнародної спільноти від обурливих порушень Москвою Статуту ООН та її зловживань у Раді Безпеки. Про це йдеться в заяві понад 50 країн, зокрема України, яку зачитав перед засіданням РБ український постпред при ООН Сергій Кислиця, пише "Укрінформ".

Автори заяви засуджують агресію Російської Федерації проти України і підтверджують непохитну підтримку політичної незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів і закликають РФ вивести свої війська з української території.

Країни, що підписали заяву, засуджують пряму військову підтримку, яку надає Росії КНДР, порушуючи резолюції Ради Безпеки ООН, а також Іран. У документі зазначають, що Білорусь і далі надає свою територію та інфраструктуру в розпорядження Росії.

"Ми закликаємо всі держави – члени ООН, які надають матеріальну підтримку воєнним зусиллям Росії, у тому числі матеріали подвійного призначення, такі як компоненти зброї, обладнання та сировина, припинити будь-яку матеріальну й політичну підтримку воєнних зусиль Росії", – ідеться в заяві.

Документ також підтверджує нагальну вимогу до РФ вивести свій військовий та інший несанкціонований персонал із ЗАЕС і негайно повернути станцію під повний контроль України для гарантування її безпечної і надійної експлуатації.

Угорщина – єдина країна Євросоюзу, яка не підписала цю заяву, пише "Укрінформ".

На засіданні Радбезу міністерського рівня, яке вів глава зовнішньополітичного відомства Росії Сергій Лавров, від ЄС був лише керівник МЗС Угорщини Петер Сійярто. Загалом на засідання прибула незначна кількість міністрів.

Контекст:

26 грудня 2022 року Україна ініціювала процес, метою якого є виключення Росії з Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй і загалом із ООН.

Росія займає місце СРСР серед постійних членів Ради Безпеки ООН і має право вето. Цим вето Росія постійно користується для блокування рішень, зокрема щодо резолюцій стосовно російської агресії проти України.

У липні до РФ за чергою на місяць перейшло керування Радбезом ООН.