Чорноморський флот РФ програв битву за море дронам СБУ

Фото: Alexandr Senko / Facebook

Під час війни суспільство постійно знаходиться на емоційних гойдалках. Цьому, звичайно, сприяють як медіа, так і безвідповідальні заяви окремих політиків та експертів. Від ейфорії й очікування швидкої перемоги рік тому зараз суспільні настрої гойднулися подекуди в сторону "зради". У цій ситуації найкращим і найбільш тверезим буде погляд фахівця зі сторони.

Один із найавторитетніших американських істориків, спеціаліст по Україні, професор Єльського університету Тімоті Снайдер заявив, що головним успіхом нашої держави за останнє півріччя є морська перемога в Чорному морі. Американський експерт зауважив, що українцям, "на загальний подив", удалося стримати Чорноморський флот і відкрити коридор для комерційної торгівлі зерном. Ця перемога стала можливою завдяки унікальній розробці СБУ – дронам Sea Вaby, які змінили баланс сил на воді.

Нагадаю початок року. Росія шантажує закриттям "зернового коридору" і проголошує Чорне море ледь не своїм внутрішнім. На початку війни росіяни часто говорили про нову геополітичну реальність. Тепер із новою "морською" геополітичною реальністю стикнулися вже у Кремлі. Чорноморський флот РФ програв битву за море дронам СБУ й більше повністю не контролює жодної його частини, жоден корабель РФ не знаходиться в безпеці.

"Винуватці" такої зміни – морські дрони від СБУ, які називають "морськими малюками". Зауважу, що Sea Baby – це не просто військово-морський дрон, а багатоцільова платформа, яку сьогодні активно використовують для різних завдань. На рахунку СБУ вже багато успішних прикладів її застосування, зокрема, проти кораблів Чорноморського флоту РФ. Ось неповний список роботи дронів: у жовтні 2022 року атакували ворожі кораблі в Севастопольській бухті. Тоді зазнали пошкоджень чотири військові судна, серед яких – фрегат "Адмирал Макаров". А цього року дрони Служби безпеки вразили ракетоносії "Самум" і "Павел Державин", танкер SIG, десантний корабель "Оленегорский горняк", а ще завдали пошкоджень великому військовому буксиру "Николай Муру" й новітньому розвідувально-гідрографічному кораблю "Владимир Козицкий".

Результат роботи морських дронів прийшов майже одразу: ми припинили вести переговори про "зерновий коридор", а самостійно забезпечуємо вивіз зерна зі своїх портів. І я впевнений, що тільки завдяки технічній перевазі над ворогом ми можемо отримати перевагу у війні. Нагадаю, морські дрони – повністю українська розробка. І досвід успішного військового менеджементу, який продемонструвала СБУ Малюка, нам треба мультиплікувати. Тоді приводів для розмов про "зраду" стане на порядок менше. 

Джерело: "Цензор.НЕТ"