Модернізувавши морські дрони, СБУ знову на крок випередила росіян

Фото: Олександр Черненко / Facebook

Донати для сил оборони – постійна складова витрат для багатьох українців. Один з моїх донатів був відправлений на проєкт Sea Baby – морські дрони, який веде СБУ. І тому особливо приємно бачити чудові результати проєкту.

Морські дрони стали новим військово-технічним рішенням у цій війні. Підлеглі Малюка створили фактично перший у світі флот морських дронів. Успішні атаки на Кримський міст і на десятки кораблів РФ довели ефективність стратегії і тактики СБУ. Причому Sea Baby – це не просто дрон, а багатоцільова платформа, яка також може виконувати дистанційне мінування. У такий спосіб було уражено чотири ворожі кораблі росіян. СБУ модернізує цю зброю, щоб бути на крок попереду ворога. І нова модернізація вже стала "пекельним здивуванням" для армії РФ.

Sea Baby відтепер оснащені системами "Град" і вже активно "мінусують" окупантів. Голова СБУ Василь Малюк уперше офіційно підтвердив цю інформацію. Дрони спільно з ВМСУ ефективно відпрацювали з моря по позиціях росіян на Кінбурнській косі. Якщо раніше "морські малюки" уражали в основному кораблі Чорноморського флоту РФ, то після модернізації дрони вийшли на новий рівень. Тепер вони здатні наносити удари по об'єктах і скупченнях живої сили ворога прямо на березі.

Важливо, що морські дрони дають Україні можливість отримати необхідну перевагу у війні на морі. Малюк вважає появу "Градів" на Sea Baby новою віхою в історії морських битв. Голова СБУ розповів, що служба використала Sea Baby, оснащений реактивними системами залпового вогню "Град", у грудні 2023 року. Якщо говорити в цілому, то дрони зменшують воєнні потужності ворога і змінюють загальну картину війни.

Росія змушена витрачати багато ресурсів на безпеку своїх об'єктів на Чорному морі. Це послаблює інші важливі напрямки фронту і вочевидь грає на користь України.

Згадую, скільки пафосу і розповідей про "велику морську державу" було в росіян. Що в підсумку? Десяток кораблів Чорноморського флоту РФ потопили. Командувача флоту зняли з посади. Кримський міст не функціонує як військовий логістичний об'єкт. Український "зерновий коридор" має ті самі потужності, що і до повномасштабного вторгнення, без жодних домовленостей з росіянами. Все це було досягнуто багато в чому завдяки саме морським дронам. Причому голова СБУ обіцяє нові модернізації: "Ми успішно адаптуємо різні види озброєння до наших надводних дронів. Не будемо розкривати усі деталі, аби не давати ворогу можливості підготуватися. Головне, що ми впроваджуємо кращі військово-технологічні рішення і щодня вдосконалюємося". Так що можемо впевнено чекати нові досягнення "морських малюків".

Джерело: "Цензор.НЕТ"