Після спецоперацій СБУ ворог має менше можливостей контролювати повітряний простір уздовж кордону України

Прочитав репортаж колеги, який відвідував прикордонні громади Сумщини. Мета росіян, як і скрізь, – руйнування. Одна із ключових проблем – застосування авіації й КАБ. Після такого тексту по-новому оцінюєш учорашнє повідомлення, що підрозділи СБУ уразили російську радіолокаційну станцію (РЛС) дальньої дії у Брянській області, яка контролювала небо на 700 км углиб України. По РЛС вартістю $100 млн прилетіли сім дронів-камікадзе літакового типу.

Саме уражений комплекс "Небо-У" допомагав росіянам виявляти українські засоби ураження й підтримував бомбардувальники, які атакують КАБ українське прикордоння. Крім того, у ворога стало менше можливостей виявляти повітряні цілі вздовж північного кордону України. Радіолокаційна сліпота росіян допоможе українським військам вести розвідку, запускати безпілотники й більш якісно використовувати армійську авіацію на цій ділянці.

Причому вартість дронів, якими служба знищила РЛС, у десятки разів менша, ніж вартість самої станції. Як і в битві за Чорне море, СБУ відносно недорогими засобами наносить ворогу втрат на сотні мільйонів доларів.

Відмічу, що це вже другий комплекс "Небо-У", який знищило 13-те Головне управління військової контррозвідки СБУ. Перший вони знищили в Бєлгородській області РФ. Також нещодавно було знищено радіолокаційний комплекс "Каста-2Е2" поблизу тимчасово окупованого українського Бердянська. Загалом вартість знищеної СБУ російської техніки обраховується в мільярдах доларів.

Одне із завдань підлеглих Малюка на фронті – саме знищення дорогої російської техніки. За відкритими джерелами, такої техніки підрозділи служби знищили вже на суму понад $2 млрд. Одна із цифр: із початку великої війни підрозділи служби знищили 871 ворожий танк. Також тільки за останні тижні спецпризначенці ЦСО "А" СБУ уразили на фронті цілу партію російських зенітно-ракетних комплексів: два ЗРК "Бук" різних модифікацій, одну РЛС "Бук" і одну станцію виявлення цілей, чотири зенітно-ракетні комплекси "Тор-М2", три "Тунгуски", чотири ЗРК "Стріла-10" і один ЗРК "Оса".

Розумію, що подібна спецоперація тільки на папері виглядає легко: запустили дрони – уразили ціль. Насправді ж вимагає ретельного планування на всіх етапах. Іде серйозний етап розвідки і збору інформації. Виявляються найбільш вразливі частини об'єкта. Плануються маршрути обходу ППО. Але найголовніше, що знищення одного такого комплексу – це не тільки нанесення матеріальних втрат ворогу, але й сотні врятованих життів українських військових і цивільних.

Джерело: "Цензор.НЕТ"