Франція вирішила, що хоче мати досвід цієї війни і вписати у світову історію фразу: "Літак Mirage українських ВПС знищив ракетоносій"

Фото: Serg Marco / Instagram

Французи в темі. Цікаво, як може змінитися думка про Макрона? Якого "царя Спарти" виростила ситуація сьогодення. Але мова не про нього, а про участь Франції в авіакоаліції.

Ці дні я дивився диспути по літаку Mirage ("Міраж"), що були в соціумі. Здебільшого вони стосувалися технічних характеристик, а також того, що F-16 будуть більше про повітряні цілі, а Mirage пускатимуть Storm Shadow / SCALP-EG. Але це не дуже правильно. Тобто так, правильно, спеціалізація французького літака має ще одні причини.

Що таке Mirage 2000-5 Mk.2? Це сучасний ударний літак, який має один із найсучасніших радарів від компанії Thales і радар синтезованої апертури для роботи по наземних цілях. Цей літак може обробляти до 24 цілей на землі й у повітрі одночасно, може наносити удари по чотирьох цілях одночасно й працювати з літаком ДРЛВ, який оновлює цілі прямо на екрані пілота кожні 2,5 секунди. (Російські літаки так не вміють, там із літака ДРЛВ буквально дзвонять на літак і дають приблизний азимут цілі.) Також він має на борту ракети, якими він може захиститися, збивши ракету, пущену по ньому.

Він маленький, має один двигун, бере навантаження трохи менше ніж Су-35, але пустим його вага 7,5 тис. кг, у той час як пустий Су-35 важить майже 19 тис. кг!

Ну, а ще він економніший, надійніший, сучасніший, має більший моторесурс. Колись СРСР спробував повторити напрацювання Mirage в модифікації МіГ-23, але зрозумів, що рахувати схему "утка" він не вміє, тобто нехер навіть лізти.

Може, Mirage має якісь відмінності, що дозволять їм робити те, що не можуть F-16? Ні. F-16 можуть те саме. І адаптувати їх для французького озброєння не є великою проблемою. Раніше нам так адаптували Storm Shadow / SCALP-EG під наші старі Су-24. А до цього обладнали ними F-18 військово-повітряних сил Іспанії, що були підлаштовані під європейське озброєння.

Тоді чому ми вводимо в авіапарк ще одну машину? Ну, по-перше, ми її будемо вводити вже після переходу на F-16. А це буде простіше, бо основна проблема – це одним кроком перейти на західну авіаінфраструктуру, взаємодію та інше.

По-друге, буде деяка спеціалізація й диверсифікація ризиків (хтозна, що там буде в нас зі США після приходу Трампа та з озброєнням на літаки). А Dassault, який виробляє Mirage, – це світовий французький лідер авіабудування як цивільного, так і військового, і не тільки літаків, а ще й повної номенклатури авіаційного озброєння.

Ну, і третє. Найбільш важливе. Французи в темі. Судячи з усього, французи зрозуміли, що з поставкою F-16 досвід використання й подальші модернізації літаків будуть робити на основі взаємодії з російськими військово-повітряними силами. Це унікальний досвід на сьогодні. І на його основі будуть впроваджуватися рішення про літаки п'ятого покоління й безпілотні літаки шостого покоління.

А що ж Франція? Вони, третій у світі виробник зброї, будуть стояти поруч і дивитися на це? І Франція вирішила, що теж хоче мати частину досвіду цієї війни. Але, судячи зі спеціалізації, обрала інші цілі – наземні й морські. Вона хоче побачити, як її літаки борються із сучасною ППО і що саме потрібно покращити в літаках і озброєнні. Це можливість тестувати нові типи озброєння на французьких літаках. Це можливість вписати у світову історію фразу: "Mirage 2000-5 українських ВПС знищив ракетоносій". Бо це розвиток, еволюція і... бізнес, так.

І вважаю, що процес адаптації пройде швидше. Бо Франція сама, судячи з усього, зацікавлена, щоб ії літаки вполювали кілька кораблів.

Так воно і працює. Спочатку ти вперше в історії знищуєш ракетний крейсер, а потім до тебе приходить партнер і пропонує це робити його зброєю. І от тепер французи в темі.

Ось вам ще одне підтвердження цих слів. Thales, та сама відома французька компанія, що є світовим лідером у виробництві РЕР/РЕБ, авіоніки, тепловізорів і багато чого іншого, відкриває виробничі потужності в Україні, уже підписана угода. Буде займатися виробництвом систем зв'язку, радіоелектронної боротьби й розвідки і... ударними безпілотниками. Маю дуже велику надію поспівпрацювати із цією компанією й обмінятися досвідом, бо Thales – це гігант із досвідом виробництва сучасної зброї багато десятиліть. Це технології, культура виробництва, досвід, рішення, яких наші військові виробництва ніколи не мали. Французи розуміють, чим буде жити світ ці роки. Ну, а я можу тільки порадіти за такого партнера.

Mirage 2000-5 – це сучасний літак від світового авіавиробника. 2024–2025 роки, судячи з усього, стануть роками авіаційних зіткнень. І якщо взяти досвід взаємодій західної зброї з російською, то рахунок поки був дуже сильно не в сторону РФ.

Джерело:  Serg Marco / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора