Після роздавання паспортів РФ жителям Донбасу ймовірність, що російська армія відкрито "виступить на боці своїх громадян", стає значно вищою

Якщо у відповідь на роздавання паспортів РФ жителям Донбасу Київ "прожує шмарклі", він утратить окуповані території назавжди, вважає екс-віце-прем'єр-міністр РФ Альфред Кох.

Роздавання російських паспортів жителям Донбасу – повторення аналогічного трюку в Абхазії і Південній Осетії. Ну і, звичайно (як часто буває), повторення гітлерівської політики щодо етнічних німців на території суміжних із Третім рейхом держав.

Спочатку роздавання паспортів, а потім "наш уряд і доблесний вермахт не могли стояти осторонь і мовчки спостерігати, як порушують елементарні права наших громадян, як гинуть наші діти тощо".

Утім, усе це банально й давно відомо. Який же практичний висновок з учорашнього путінського рішення? А висновок у тому, що Україні потрібно терміново щось зробити впродовж найближчих двох-трьох місяців. Якщо знову все піде в говорильню й заклики до Заходу "вжити заходів", то проблема "ДНР" і "ЛНР" перейде в абхазько-південноосетинську стадію і не матиме хоч якогось прийнятного для України рішення. Причому навіть воєнне рішення в ситуації з атакою на анклави, населені росіянами, матиме значно менше шансів на успіх, ніж зараз.

Адже ймовірність того, що Кремль і російська армія відкрито "виступлять на боці своїх громадян", стає значно вищою. Абсолютно очевидно, що Путін (як і навесні 2014 року) скористався тимчасовим технічним безвладдям в Україні й почав цю свою комбінацію з роздаванням паспортів.

Якщо Київ знову прожує шмарклі й обмежиться загальними розмірковуваннями про "неприпустимість таких дій" і знову буде всіляко "уникати провокацій", то він утратить ці території назавжди.

Утім, можливо, це й краще для України. Навіщо вони їй? Навіщо їй регіони, населені людьми, які не хочуть у Європу? А інших там уже й не залишилося, напевно...

Джерело: Альфред Кох / Facebook