Поточна війна вийшла далеко за межі України. Росія має зазнавати поразки в будь-якому регіоні, де вона має свої інтереси

Фото: Андрій Коваленко / Instagram

Росія має зазнавати поразки в будь-якому регіоні, де вона має свої інтереси. Це знижує економічну й політичну спроможність РФ і відповідає інтересам України.

Фактично поточна війна вийшла далеко за межі України. Зараз це – глобальний конфлікт, який зачіпає не тільки військову сферу. Інформаційна та кібервійна, яку Росія веде із Заходом, проксі на Близькому Сході, ПВК "Вагнер" в Африці…

Багатьом країнам світу доведеться робити політичний, ціннісний і цивілізаційний вибір. Навіть країни, що досі залишалися нейтральними, змушені обирати сторону, як це зробили Фінляндія та Швеція. Керівництво Кремля визначило вектор зовнішньої політики на наступні десятиліття – конфронтація з НАТО та західним світом загалом.

Африка стає новим полем глобального конфлікту, і найближчим часом тут зростатиме політична напруга й виникатимуть осередки військових протистоянь.

Намагаючись розширити свій політичний вплив в Африці, РФ переслідує як економічні, так і політичні інтереси. У 2023 році міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що "роль Африки у зовнішній політиці РФ суттєво виросте".

Із початку весни 2024 року скупчення російської техніки фіксувалося щонайменше в 10 точках на сході Лівії. Цей регіон Росія використовує для концентрації своїх збройних формувань для відправки у Нігер, Малі, Чад і Буркіна-Фасо.

Новий міністр оборони РФ Андрій Бєлоусов отримав указівку забезпечити належне фінансування та матеріально-технічне забезпечення російської військової присутності в різних частинах світу.

Присутність російських проксі-військ у північно-східному поясі африканських країн відкриває РФ шлях до Середземного моря і зближення з арабським світом. Таким чином, путінська Росія демонструє Заходу свою "силу" та вплив, послаблюючи вплив Європи та США, які наразі програють геополітичну битву за Африку Китаю і РФ.

Африка принципово важлива у боротьбі за економічне домінування в майбутньому, оскільки є найбільш перспективним ринком збуту та ресурсною базою.

В інтересах України, щоб Захід вийшов переможцем у цьому протистоянні.

Україна не підтверджує наявності своїх військових на Африканському континенті, але й не заперечує.

Україна не може перегнати Росію за кількістю залучених у війну ресурсів, але обрала інший шлях – усебічне послаблення ворога, зокрема через зменшення його ресурсної бази в Африці.

Що важливо?

Концепція перенесення війни на територію ворога. Зменшення його ресурсної бази. Це включає в себе удари по нафтопереробних заводах та інших енергетичних об'єктах на території Росії.

У цьому контексті важлива робота зі зниження спроможності Росії на Африканському континенті. Це позбавить ворога доступу до значних ресурсів, зокрема до видобутку золота й алмазів. Також зменшить політичний вплив РФ як у самій Африці, так і у країнах Азії.

Також наразі важлива робота зі знищення російської воєнної техніки, яка перебуває у країнах Азії й Африки. Зокрема, після повномасштабного вторгнення Росія почала процес "повернення" раніше експортованого в Сирію озброєння для застосування його у війні проти України.

Донедавна Росія використовувала "Кувейрс" (аеропорт у Сирії) як базу для підготовки найманців. Нещодавно на території цього аеропорту "несподівано" було знищено військову техніку росіян.

Джерело: КОВАЛЕНКО / Telegram

Опубліковано з особистого дозволу автора