Хочу застерегти владу України від нового локдауна. Він розтягне першу хвилю COVID-19 і ще більше посилить проблеми

Фото: Андрій Волянський / Facebook

Перша хвиля COVID-19 в Україні починається зараз, вважає лікар-імунолог, доктор медичних наук Андрій Волянський.

COVID-19. Україна. 5000 смертей.

Протягом останніх днів основна тональність коментарів ситуації з коронавірусом – трагічна. Кількість інфікованих перевищила 5000 на добу, кількість летальних випадків перевищила 100. У повітрі запахло новим локдауном. Відразу після виборів, які мають відбутися за будь-якої погоди.

Перша відповідь, що спадає на думку: "Ну то й що?" Навіть 150 летальних випадків – це тільки 10% щодобових смертей в Україні. До 1 січня 2021 року COVID-19 забере 12–15 тис. життів, це 2–2,5% усіх смертей. Коронавірус – головна тема новин. Канали і портали змагаються з виконавчою владою: хто більше налякає ледве живе від страху населення. Усі (влада, медики, пересічні громадяни) забули про інфаркти, онкології, туберкульози і СНІД. Відсутність раціонального мислення щодо COVID-19 стало нормою. Я постійно чую праведні звинувачення типу "у вас же не вмирали рідні...", "ви перехворіли, тепер вам вистачає нахабства зарозуміло повчати інших...". Водночас смертельно бояться, бояться навіть здавати аналіз на антитіла, щоб виявити 5–10% безсимптомно перехворілих.

Чому в Україні перша хвиля починається саме зараз? Якоюсь мірою випадковість. У момент оголошення локдауна в березні у нас було мало інфікованих, і це дало змогу не повторити досвід Західної Європи (не вступити відразу у фазу швидкого зростання). У травні – червні осередки з'явилися в усіх регіонах, але для літа типова низька захворюваність на респіраторні віруси і легкий перебіг. У вересні середня кількість летальних випадків на добу збільшилася до 50. І тільки тепер ми зустрічаємо справжню першу хвилю. Лише зараз почалася фаза швидкого зростання, яка до зими перейде в лінійну залежність (скажімо, 150–200 летальних випадків на добу), і тільки після насичення епідемічного процесу (перехворіє 20–30%) у квітні  травні перша хвиля зійде нанівець. Що нам дали сім місяців карантину? Ми не дістали імунного прошарку і закатали в асфальт 35 млрд спецфонду. Є і плюси: лікарі здобули досвід, створено непогані протоколи, підготовлено 40 тис. ліжок.

Я сьогодні вперше тримав у руках пакистанську репліку ремдесевіру. Ціна за шість флаконів на курс лікування на чорному ринку  $2500. Препарат в Україні не зареєстровано. Чи є він панацеєю? Ні, але вважають, що він ефективніший, ніж інші противірусні препарати. Чому досі не зареєстрували? Питання риторичне. Сироваток проти правця і дифтерії в Україні немає досі.

Учора міністр охорони здоров'я на ранковому брифінгу звернувся до людей похилого віку. Попросив частіше користуватися антисептиком і не виходити з дому без нагальної потреби. Інших варіантів захисту груп ризику, схоже, у виконавчої влади немає.

У такій ситуації відсутності будь-якого арсеналу раціональних дій і неможливості з цього бюджету витягнути ще щось новий локдаун може стати імітацією діяльності. Хочу застерегти виконавчу владу від цього кроку: по-перше, і великі підприємства, і невеликі, і середній бізнес без державної підтримки важко оговталися після першого локдауна. По-друге, він знову розтягне першу хвилю і ще більше посилить проблеми.

Джерело: Андрій Волянський / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора