Перспективи емісії НБУ малює жахливими, і я погоджуюся. Інфляція зжере всі додаткові надходження

Фото: Anton Shvets / Facebook

Прочитав інтерв'ю голови НБУ Пишного. Звісно, з того інтерв'ю всі цитують інфу про те, що введення обмежень на р2р-перекази для боротьби з дропами станеться найближчим часом.

Але я особисто звернув увагу на інше.

НБУ заявляє, що альтернативою збільшення надходжень до держбюджету буде емісія, тобто доведеться врубити друкарський верстат. Причому НБУ не має (і не може мати за мандатом) пропозицій по дизайну збільшення надходжень. Тобто НБУ каже, що уряд (опціонально з Верховною Радою) повинен збільшити надходження. Чи то у вигляді підвищення податків від Мінфіну, чи то у вигляді пропозицій по податках від бізнесу й податкового комітету, чи то за допомогою підвищення прозорості податкової й митниці. Чи ще як, наприклад, переглядом витратної частини держбюджету, це само по собі не може вирішити проблему, але буде допоміжним. Головне – зробити це, і зробити швидко. Інакше – емісія. НБУ прямо звертається до депутатів із попередженням про можливі наслідки від зволікання в цьому питанні.

Перспективи емісії НБУ малює жахливими, і тут я погоджуюся. Бо інфляція зжере всі додаткові надходження. Смисл заради виплат держслужбовцям друкувати гроші, якщо ті виплати будуть зменшуватися пропорційно кількості надрукованого? Так само і про закупівлю зброї, тим більше що у ВПК тривалий технологічний таймінг і вони встигнуть відчути негативний ефект від емісії до того, як перетворять виплачені їм гроші на зброю. Емісійна прірва – це погано.

Підтримка від НБУ до Мінфіну і звернення до депутатів кажуть нам, що ситуація здається погана і критична. Загалом-то я радий бачити співпрацю між Мінфіном і НБУ, бо їхній мандат завжди протилежний, і сперечатися вони можуть – і навіть повинні. Але в цьому випадку це свідчить, що часу дійсно нема.

На моїй пам'яті це в нас у країні таке вперше, коли регулятор щось каже про загальні податки (податок для банків – це сфера регулятора). Хоча цілком у світі таке буває. Той же голова ФРС Алан Грінспен був головою п'ять термінів, 19 років загалом, постійно коментував у США справи податків, за що завжди його критикувала поточна на той момент опозиція. Хоча Грінспен коментував не тільки напрямок руху податків, але й сам дизайн податкових змін. Тому, мабуть, виходив за межі мандата центробанку.

Здається, депутатів після канікул чекає "складне, але виважене" рішення по податках. Навіть цікаво, як себе депутати поведуть. Сподіваюся, не як із законом про мобілізацію, тобто не як завжди.

Джерело: Антон Швець (Шуецький канал) / Telegram