Фактичне захоплення Азовського моря потрібне окупантам для торгу за відкриття Північно-кримського каналу

Окупанти можуть повністю заблокувати Керченську протоку і не пропускати жодних суден, крім тих, які йдуть в російські порти, вважає політолог Тарас Березовець.

Росія користується чемпіонатом світу з футболу як ширмою для здійснення агресивних дій в Азовському морі. Постійні незаконні огляди вантажних кораблів, що йдуть у порти Маріуполя і Бердянська, затримання суден на кілька днів. Мета збільшення військової присутності зовсім не в тому, щоби перерозподілити рибальські промисли. Справжньою причиною є те, що окупанти відчувають сильний дефіцит прісної води і енергоресурсів.

У червні весь Крим залишився на багато годин без світла, відключення торкнулися навіть Севастополя і Сімферополя. Але головна проблема – у відсутності шляхів вирішення водного питання. Тому фактичне захоплення Азова потрібне для торгу за відкриття Північно-кримського каналу. Окупанти в найближчій перспективі можуть повністю заблокувати Керченську протоку і не пропускати ніякі судна, крім тих, які йдуть в російські порти.

В обмін на розблокування прозвучить вимога відкрити шлюзи з дніпровською водою на вході в Крим. Як крайній засіб не можна виключати і повномасштабний наступ на Херсонську область з метою дістати доступ до прісної води. Першим кроком Україна має розглянути можливість денонсації договору 2003 року про співпрацю у використанні Азовського моря і Керченської протоки.

Джерело: Taras Berezovets / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора