Двома рішеннями ВАКС, який зобов’язав НАБУ розслідувати корупцію Кудрицького, – задоволений

Фото: Borislav Bereza / Facebook

Двома рішеннями ВАКС, який зобов’язав НАБУ розслідувати корупцію Кудрицького, – задоволений.

Нагадаю, що в першому випадку (рішення від 17 липня) НАБУ буде розслідувати походження коштів, на які родина Кудрицького купила восени 2022 року елітну нерухомість у Києві – будинок і землю на вулиці генерала Павленка.

Зокрема, чи випадково не ті це були кошти, які підлеглий Кудрицького, начальник департаменту безпеки "Укренерго" "прикурив" на закупівлі бронежилетів навесні того самого 2022 року? У другому рішенні від 24 липня ВАКС зобов’язав НАБУ розслідувати змову Кудрицького з "Юнайтед Енерджі" Коломойського – Кіпермана, у результаті якої трейдер Коломойського отримував електроенергію безоплатно, а "Укренерго" зазнало доведених прямих збитків на більш ніж 700 млн грн.

НАБУ вже розслідувало цю справу, але з розслідування дивним чином "випав" Кудрицький, хоча два менеджера, які вели угоду і один з яких був оголошений НАБУ в розшук, були у прямому підпорядкуванні голови правління НЕК. Більш того, обидва менеджери втекли за кордон за службовими відрядженнями "Укренерго", одне з яких було особисто підписане Кудрицьким. І коли суддя ВАКС запитала, чи можуть детективи надати підтвердження, що вони перевіряли причетність голови НЕК до оборудки, то відповіді в детективів не було. А тепер доведеться дати.

Публічна реакція пана Кудрицького на рішення ВАКС не дає можливості достеменно визначити, що це – агонія чи істерика. Пане Кудрицький, прошу, терміново уточніть.

Бо наразі ми бачимо хаотичну брехню державного, нагадую, діяча, яка легко спростовується.

Ну, наприклад, на брифінгу Кудрицький набрехав журналістці "Форбс", що останнє рішення ВАКС стосується справи бронежилетів, а це не так. Стосується воно справи "Юнайтед Енерджі", через яку пан Кудрицький дуже переживає, бо після того, як він піде з посади, справа ця може привести його на лаву підсудних. У разі об’єктивного розслідування.

І саме тому пан Кудрицький докладає титанічних зусиль у колаборації з представниками згаданої "Юнайтед Енерджі", щоб перенести відповідальність за вкрадену електроенергію і величезні збитки на офірного цапа – банк-гарант, який супроводжував контракти.

Ну і нахабна, брутальна і, головне, безглузда брехня на тому самому брифінгу, повз яку я пройти не можу.

Отже, НАБУ і СБУ звинувачують підлеглого Кудрицького – тодішнього начальника безпеки "Укренерго" Тоцького – в тому, що він придбав декілька сотень бронежилетів четвертого класу за 16 400 грн із ПДВ за одиницю. Ціна, на думку слідства, була завищена щонайменше вдвічі і дозволила наварити приблизно 10 млн грн.

Що ж нам каже Кудрицький на брифінгу?

"Це стара і мертва справа. Час від часу безіменні політологи оживляють цей кейс, вкидаючи його в медіапростір. Ця ціна була суттєво нижчою за ціни багатьох інших державних органів, які в той самий час купляли подібну амуніцію, але до них претензій немає".

Тут трохи незрозуміло – чи має на увазі голова НЕК, що інші держоргани теж крали, чи що ціна закупівлі була чесною? Якщо перше – то це визнання свого злочину. Якщо друге – то давайте доказово перевіримо.

Отже, беремо той же квітень 2022 року. Беремо ті ж бронежилети 4-го класу. І беремо організацію з бездоганною репутацією, яку точно ніхто не запідозрить у схематозі чи маніпуляціях, – фонд "Повернись живим". Їхня звітність відкрита. Ось посилання.

8 квітня 2022 року. Закупка 1000 бронежилетів (тож і обсяги закупки співставні), сума – 6 млн грн. Ділимо суму на кількість – отримуємо 6 тис. грн за один бронежилет. Майже у три рази завищена ціна в "Укренерго". Шах і мат, пане Кудрицький.

Жадібність – погана риса, але тупість, коли на чорне кажуть біле і чекають, що всі в це повірять, – іще гірша.

Для мене взагалі загадка, як Кудрицький наважується, вибачте, відкривати рота, коли він у себе в "Укренерго" пригрів на посаді начальника безпеки Сергія Тоцького – сина генерала Тоцького, за наказом якого вбивали Небесну сотню і який втік до Росії. Фунта Клюєвих. Чи не тому росіяни так безпомилково вибивають наші енергооб’єкти, що в національного енергетичного оператора у 2022 році був такий начальник безпеки? Чи не від нього деталізована карта об’єктів опинилася в російських ракетників?

І я чудово розумію, чому Кудрицький не вигнав Тоцького, який дістався йому у спадок від попереднього голови "Укренерго" Ковальчука. Бо людина з таким бекграундом буде слухняним виконавцем, готовим на будь-який схематоз. І на таку людину потім можна все спихнути. А те, що він трохи шиє по вечорах із братами Клюєвими чи головою 5-ї служби ФСБ генералом Бєсєдою, то таке, деталі.

Тож, мабуть, навіть добре, що пан Кудрицький подає голос – це додатковий привід вимагати від нього відповідей на питання по Тоцькому не тільки для НАБУ, але й для СБУ.

Джерело: Borislav Bereza / Facebook