ЄС відмовився від вугілля із РФ. Маріуполь, Харків та Ірпінь показали європейцям, що станеться, якщо російські варвари матимуть ресурс для війни у Європі

Фото: Борислав Береза / Facebook

З 1 серпня в ЄС набула чинності заборона на придбання вугілля в Росії.

Поясню деякі наслідки такого рішення. Почну з того, що це справді серйозно вдарить по Росії, але й від ЄС ухвалення такого рішення вимагало політичної волі. Європа є великим споживачем російського вугілля, і ухвалення такого рішення – це явний партнерський жест підтримки України через санкції проти РФ та ще й напередодні опалювального сезону.

Усі авторитетні експерти визнають, що це рішення дуже вдарить як по Росії, так і по країнах ЄС. Але для Росії це буде набагато болючішим. Росії нікуди подіти своє вугілля. Для того, щоб перенаправити потоки, потрібно провести велику технічну роботу, визначити ринки збуту досить складно, а витрати на транспорт зростуть для багатьох учасників російського ринку. Одні з основних труднощів РФ під час переорієнтування російського вугілля на схід – це дисконт від 30% до 50%. За таких знижок вугілля простіше не видобувати, працівників галузі звільнити й чекати кращих часів. Шкурка вичинки не варта.

А ще в російських постачальників уже виникають проблеми через брак залізничних потужностей, збільшену вартість фрахту і страховку суден. Євросоюз зі свого боку вже знайшов заміну російському вугіллю. Якщо нещодавно Польща декларувала дефіцит вугілля 8 млн тонн через відмову від вугілля з РФ, то тепер цю проблему вже практично вирішено. Так, вугілля дещо дорожче за російське, але це та ціна, яку платить цивілізований світ, щоб зупинити війну в Україні, а також не дати їй перекинутися у країни ЄС.

Водночас у ЄС розуміють, що зростатимуть тарифи в разі відмови від дешевшого російського вугілля, але зважуються на це. У Європі багато хто усвідомлює, що сила путінського режиму зростає на грошах, а отже, необхідно позбавити Кремль грошей. У Європі багато хто зрозумів, що якщо сьогодні не зупинити Путіна, як колись не зупинили Гітлера, то згодом доведеться відновлювати з руїн європейські міста. Маріуполь, Харків, Ірпінь та Чернігів показали європейцям, що може статися, якщо російські варвари відчують смак крові й матимуть ресурс для війни у Європі.

Російські експерти визнають, що проблема постачання вугілля для Кремля є критично важливою, тому ресурси на її вирішення кинуть серйозні. Але кинуті ресурси абсолютно не гарантують Путіну позитивного результату. Ба більше, у найкращих традиціях Кремля цей ресурс розкрадуть. Тому зараз у Кремлі думають, як виходити із ситуації. Адже одна річ розповідати ідіотам з екранів телевізорів, що санкції не впливають, а інша – спостерігати, як зашморг санкцій душить економіку Росії. І якщо не вирішувати проблему, то можна вже через невеликий відрізок часу зіткнутися з іще більшими проблемами, які остаточно обвалять російську економіку за принципом доміно. Але якщо чесно, то я нічого не маю проти такого фіналу.

Джерело: Борислав Береза / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора