Якщо вам телефонують із необхідністю обміну 500-гривневих банкнот – не вірте, це шахраї. Ці купюри виводяться з обігу, замінюючись новими

Фото: Данило Гетманцев / Facebook

З 1 серпня починається процес вилучення з обігу старих банкнот номіналом 500 грн. Ідеться про купюри зразків 2003–2007 років випуску.

Відразу підкреслю кілька дуже важливих моментів.

Населенню не потрібно робити ніяких спеціальних активних дій: просто розраховуйтеся у магазинах за покупку, здійснюйте оплати в банках, поповнюйте свої карткові рахунки в терміналах тощо, і "старі" купюри вилучатимуться й утилізовуватимуться НБУ, а замість них в обіг вводитимуться нові купюри зразка 2014-го й наступних років випуску.

Якщо вам телефонують, надсилають повідомлення про необхідність звернутися кудись для "обміну банкнот", пропонують внести їх на картки із чиїмись реквізитами, попереджають про дуже стислі терміни, після яких гроші "згорять", тощо – не вірте, це шахраї, ні в якому разі не робіть нічого із запропонованого, за можливості повідомляйте правоохоронців і регулятора.

Старі банкноти залишаються дійсним платіжним засобом і надалі, вам не можуть відмовити у їх прийнятті деінде.

Для чого робиться заміщення? Для оновлення та підвищення якості й стану банкнот в обігу (адже окремі купюри "відходили" вже по 18 років і перебувають у не найкращому стані), а також підвищення рівня захисту готівкового ринку від підробок.

Усю роботу зроблять НБУ й банки, потрапляючи в останні від торговельних мереж і населення, старі купюри від банків підуть виключно в Нацбанк, який їх перерахує й утилізує. Нічого нового в цьому процесі немає, НБУ ще у 2020 році розпочав вилучення банкнот по 1 і 2 грн, а з 2023 року – 5, 10, 20 і 100 грн і заміну їх на нові платіжні засоби (банкноти й монети). Тепер черга дійшла до номіналу 500 грн.

Ну й насамкінець кілька цікавинок про 500 грн.

1. Уперше в обігу така банкнота з’явилася у 1918 році, її дизайн розробив Георгій Нарбут, а друкувалася вона в Берліні. Випуск відбувся на виконання прийнятого Центральною Радою закону "Про грошову одиницю, биття монети та друк кредитових державних білетів".

2. Перехід на нову валюту відбувся через те, що більшовики, тікаючи з Києва, поцупили й вивезли до Москви кліше попереднього грошового білета (нічого не нагадує? Окрім як красти, нічого не вміють, передають "традицію" зі століття у століття, з покоління в покоління).

3. Сучасні 500 грн з’явились в обігу 15 вересня 2006 року, а банкноти нового покоління зі SPARK-елементом у вигляді розгорнутої книги з пером і літерою "А" – 11 квітня 2016 року (друкувалися, починаючи з 2015 року).

4. Це перша банкнота, усі покоління якої були надруковані виключно на Банкнотно-монетному дворі Національного банку.

5. 500 грн – найпоширеніша банкнота в Україні: станом на 1 квітня 2024 року в обігу знаходилося 764,4 млн штук купюр такого номіналу (28,3% від загальної кількості банкнот усіх номіналів).

6. На купюрах, що перебувають в обігу зараз, стоять автографи семи голів Національного банку України.

7. Окрім звичайних банкнот, є ще ювілейні – "30 років Незалежності України" і "300-річчя народження Григорія Сковороди" (разом їх випущено 80 тис.). А також лише дві пам’ятні монети мають номінал 500 грн: золоті "Оранта" й "Фінальний турнір чемпіонату Європи з футболу 2012 року", остання важить 500 г.

Джерело: Данило Гетманцев / Telegram