Запропонована Медведчуком автономія Донбасу найбільш згубна саме для його жителів. Вона ставить хрест на перспективах регіону, прирікає його на вимирання

Єдиний шанс Донбасу на відновлення – повернення в єдину Україну без будь-яких особливих статусів, зазначив журналіст Денис Казанський.

Днями Віктор Медведчук виступив із пропозицією про створення у складі України автономного регіону Донбас зі своїм парламентом і урядом. Мовляв, Конституція не забороняє автономії, отже, можемо і в межах унітарної держави створити таку адміністративно-територіальну одиницю.

У цій пропозиції немає нічого оригінального. Медведчук просто вкотре озвучив позицію Кремля, який уже не перший рік намагається впихнути в Україну свої маріонеткові квазіреспубліки під виглядом такої автономії. Путін у своїх інтерв'ю раніше вже говорив, що Донбас має стати українською Чечнею. Ось за таку "чеченізацію" Донбасу і топить тепер його український кум.

Зрозуміло, що це ніяк не відповідає національним інтересам України. Але Медведчук зі своєю партією і не розраховує на тих, кому є дорогими ці інтереси. Він звертається, найімовірніше, до антиукраїнськи налаштованих громадян – сепаратистів, федералістів, любителів "русского мира", "Новороссии" і "ЛДНР". Мовляв, плювати нам на інтереси України, головне – щоб "російський Донбас" здобув своє.

Але проблема в тому, що запропонований Медведчуком план найбільш згубний саме для жителів Донбасу, тому що ставить хрест на перспективах регіону і прирікає його на згасання і вимирання. Легалізація "ЛДНР" у будь-якому вигляді остаточно законсервує регіон у статусі бідної, депресивної резервації, куди ніколи не прийдуть інвестиції, де ніхто не побудує нові сучасні підприємства, звідки і далі буде виїжджати населення.

Уявімо, що в ОРДЛО дійсно створили парламент і уряд. Хто туди потрапить? Варіантів небагато: або представники нинішньої "влади" – всі ці губарєви, пушиліни, пасічники та інший накип, який зруйнував і розкрав усе, що тільки можна. Або представники старих еліт – королевські, курченки, клюєви. А найімовірніше, і ті, й інші.

Чи полегшить життя простим громадянам така автономія? Чи зробить ще один парламент і ще один уряд їхнє життя кращим? Ні. Тільки збільшить витрати на бюрократію. Автономія не потрібна пенсіонерам, шахтарям і студентам. Потрібна вона тільки кримінальним кланам, які мріють безроздільно правити в злиденному бантустані з покірним і мовчазним населенням. Ті, кому дійсно дорогі Донбас і Україна, не можуть погодитися з такою долею.

Єдиний шанс регіону на відновлення та оптимальний шлях виходу з глухого кута – повернення в єдину Україну, без будь-яких особливих статусів, "парламентів" і "урядів". Мирне існування в єдиній країні серед інших, рівних за статусом, областей. Тільки так можна повернути Донбас до нормального, мирного життя. В іншому разі він перетвориться на феодальний наділ Медведчуків і вічно гнійну рану.

Відео: Denis Kazanskyi / YouTube

Джерело: Денис Казанский / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора