Наш літак став останнім цивільним бортом, який вилетів із аеропорту Кабула до припинення польотів

Фото: Dmytro Kuleba / Facebook

Останній цивільний літак із Кабула був український.

Модеруючи саміт Кримської платформи, я постійно відволікався на телефон. Тому що весь день вчора, ніч і ранок команда МЗС працювала над третім евакуаційним рейсом з Кабула. На кожні десять проблем, які ми вирішували, поставали ще більше нових проблем. Хочу подякувати США – після розмови із заступницею держсекретаря США Вікторією Нуланд в суботу справи в Кабулі пішли набагато краще.

Попри усі труднощі, нам все вдалося. Літак у безпеці, повертає додому громадян України та членів їхніх сімей. Прямо під час саміту я доповів про це президенту, тому що для нього питання людей завжди важливіше за будь-яке інше.

Якби не вивезли зараз, невідомо скільки довелося би ще чекати. Нас офіційно попередили, що якщо виліт не відбудеться протягом години, то доведеться чекати невідомо скільки днів.

І дійсно, буквально через годину після вильоту нашого літака з українцями на борту аеропорт Кабула сьогодні припинив всі рейси. Наш літак став останнім цивільним бортом, який вилетів з аеропорту до припинення польотів.

Ви маєте усі підстави бути вдячними кожному українському дипломату, який займався організацією цієї операції, – особливо моєму заступнику Євгену Єніну, директору консульського департаменту Роману Горяйнову і послу України в Таджикистані Василю Серватюку.

Ми знаємо про ще близько 50 громадян України в Афганістані та опрацьовуємо подальші етапи повернення. До нас також звертаються інші держави з проханням допомогти евакуювати їхніх громадян.

Захист прав та інтересів громадян України за кордоном входить до шести топпріоритетів Стратегії зовнішньої політики. Україна своїх не кидає, і евакуація з Афганістану вкотре доводить цей принцип конкретними діями.

І своїх територій ми теж ніколи не кидаємо. Тому символічно, що сьогодні ми повернули людей і зробили історичний крок у справі повернення Криму.

Джерело: Dmytro Kuleba / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора