Відповідно до ухваленої Стратегії зовнішньої політики, Україна формуватиме безпекову архітектуру для себе, регіону та світу

Фото: Dmytro Kuleba / Facebook

Сьогодні історичний день. Уперше з 1991 року Україна отримала систематизований стратегічний документ найвищого рівня щодо зовнішньої політики: Стратегію зовнішньої політики.

Вона розроблена на доручення президента Володимира Зеленського та ухвалена сьогодні РНБО. Я дякую секретареві РНБО Олексію Данілову за те, що ухвалили ми цей документ на засіданні у Краматорську.

Де ж ще давати старт документу, який головним пріоритетом робить дипломатичний захист України від російської агресії, деокупацію наших земель і людей та притягнення Росії до міжнародно-правової відповідальності за її злочини?

Інші п'ять пріоритетних напрямів зовнішньої політики:

  • забезпечення суверенітету та територіальної цілісності України;
  • курс на членство в ЄС та НАТО;
  • просування українського експорту і залучення іноземних інвестицій;
  • захист прав та інтересів громадян України за кордоном;
  • просування позитивного іміджу України у світі.

Стратегія – це грандіозний документ, який містить 254 пункти. До його розробки ми підійшли максимально інклюзивно – залучали експертів і науковців, представників провідних аналітичних центрів у сфері зовнішньої політики, Національного інституту стратегічних досліджень, експертів високого рівня з числа колишніх керівників дипломатичної служби. Подяка всім і кожному, хто долучився до цього історичного моменту!

У стратегії є багато цікавого. Увесь зміст можна систематизувати за трьома основними темами:

  • Україна – активний учасник міжнародної політики;
  • Україна формує безпекову архітектуру для себе, регіону та світу;
  • Україна – це країна нових економічних можливостей.

Документ ставить крапку в усіх спекуляціях щодо зовнішньополітичного курсу України. Повний текст невдовзі буде публічно доступний, і ви зможете особисто в цьому переконатися. Будемо в наступні тижні детально розповідати про його зміст.

Джерело: Dmytro Kuleba / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора