Думаю, Ляшко зараз здивований скандалу через його слова, що парки закривали для психологічного ефекту. Адже він із самого початку про це говорив

Фото: Дмитро Литвин / Facebook

Слова заступника міністра охорони здоров'я, головного санітарного лікаря Віктора Ляшка про ефект закриття парків у країні українське суспільство "розчуло" тільки зараз, зазначив журналіст Дмитро Литвин.

Думаю, Віктор Ляшко зараз здивований скандалу у Facebook через слова, що типу дезінфекція вулиць і закриття парків – це більше для психологічного ефекту, ніж для боротьби з вірусом. Адже він говорив про це неодноразово і з самого початку! Ось, наприклад, 15 квітня в інтерв'ю НВ: "Я коли стежив за такими діями в Китаї, Італії, теж сидів і думав – нафіга? Зараз я розумію, навіщо це роблять, і рекомендую впроваджувати також. Оскільки поки цього не роблять, люди не розуміють проблеми. Це психологічний ефект", – розповів він. Ще раз: він про це говорив неодноразово!

Чому ці слова Ляшка про психологічний ефект "розчули" тільки зараз, а не тоді, коли вони пролунали вперше? Тому що на той час перед Великоднем увесь Facebook був у такій самій логіці, у такому самому емоційному стані – усі залізли на табуретку пафосу і звідти таврували нерозумних співгромадян. Якраз народився мем про коронавірусний патріархат, якраз усі боролися, щоб жерці скоріше організували служби онлайн, якраз усі висміювали тих, хто не розумів, як це – не посвятити ковбаску в церкві, якраз усі постили відосики типу звернення італійських мерів до співгромадян, у яких закликали сидіти вдома тощо.

А тепер загальний настрій змінився на протилежний – на табуретку пафосу залазять уже не для того, щоб розповісти про серйозність вірусу, а для того, щоб розповісти про несерйозність карантину. Тут-то слова Ляшка й розчули, тому що виявилося, що загальним емоціям відповідає інше.

І це дуже важливо в сучасній культурі сприйняття інформації! Люди сприймають і погоджуються не з тим, що реально звучить, а з тим, що відповідає їхньому емоційному стану. Водночас щойно змінюється емоційний стан – змінюється й те, що люди відфільтровують, ніби не помічаючи, і те, що раптом – починають помічати.

Джерело: Дмитро Литвин / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора