Багато хто на Заході досі вірить, що умовний Навальний здатний перетворити Росію на цивілізовану державу. Нам потрібно переконати союзників

Фото: yes-ukraine.org

Палкі дискусії виникли на форумі YES після того, як я відверто пояснив нашим іноземним друзям, які саме прорахунки Заходу щодо Росії призвели до сьогоднішньої катастрофи і які можуть призвести до наступних трагедій.

1. Помилковою була думка про те, що Росію можна демократизувати. Адже ніколи в історії ця країна не була демократичною якийсь значущий період.

Тиранія є багатовіковою суспільною й політичною традицією Росії, і поки вона існуватиме в нинішніх кордонах – вона завжди тяжітиме до диктатури. І тільки зовнішня стратегічна поразка й розпад Росії можуть змінити цю традицію.

2. Помилкою було розглядати Росію як стратегічного партнера та дружню державу.

Адже в силу імперської традиції Росія завжди розглядає навколишній простір лише як об'єкт підкорення й експансії.

Усе співробітництво з Європою з боку Росії полягало в захопленні енергетичних і сировинних ринків, інформаційного простору й веденні підривної діяльності.

3. Помилкою для Заходу є думати, що Росію можна буде використати як противагу Китаю.

Відмовитися від союзу з Китаєм для Росії означатиме відмовитися від своєї глобальної мети – переформатування сфер впливу в Євразії. Розраховувати на таке – наївно.

4. Помилкою було думати, що Росія мислить раціонально й економічну вигоду поставить вище ідеологічної й політичної.

На жаль, Захід, який любить говорити про свої цінності, чомусь вирішив, що в нашого ворога кудись зникли його власні імперські цінності.

Забувши при цьому, що Росія через амбіції безліч разів уплутувалася в економічно невигідні авантюри заради геополітичних надбань.

5. Помилкою була думка про те, що членство України в НАТО призведе до війни. Як виявилося, саме нейтральний статус України дав Росії можливість для нападу, у той час як атакувати країни Балтії під парасолькою НАТО Путін не наважився.

Наші західні друзі, присутні на форумі, зокрема євродепутат Радослав Сікорський, колишній посол США у Росії Майкл Макфол і політичний аналітик Фарід Закарія, змушені були визнати більшість указаних помилок. Але, на жаль, щодо однієї з головних виникли дискусії.

Багато хто на Заході досі вірить, що Росію в її нинішніх кордонах можна демократизувати і що умовний Навальний здатен перетворити Росію на цивілізовану державу.

На щастя, багато хто з присутніх на форумі підтримали мою позицію. Тож надія на те, що ми зможемо переконати союзників, є. Працюємо далі.

Джерело: Єгор Чернєв / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора