Людям не подобаються високі зарплати посадовців і депутатів. Але правда така – або високі зарплати від держави, або конверти. Третього не дано

Фото: Sergey Fursa / Facebook

Якщо депутати хочуть мати високі доходи, отже, вони хочуть працювати чесно, зазначив інвестбанкір Сергій Фурса.

Людям так не подобаються високі зарплати для посадовців і депутатів, що складається враження, що всі хочуть, щоб депутатам і посадовцям продовжували платити в конверті.

Правда така – або високі зарплати від держави, або конверти. Третього не дано.

Так, хтось може поєднувати конверти й високі зарплати. Безумовно. Але це буде частина людей. А якщо зарплати будуть маленькими – то в конвертах отримуватиме переважна більшість посадовців і депутатів.

А далі – хто депутату платить, той його і танцює. Якщо депутат отримує гроші від українських платників податків, то він відстоюватиме інтереси платника податків. Якщо він отримує виплати в конверті, то політику визначатиме той, хто цей конверт дає.

Є необхідна і достатня умова. Проста математика. Логіка. Немає достатніх умов, щоб посадовці чи депутати не крали. Хіба що 100% покарання. Але воно недосяжне. Але є необхідна умова, щоб вони не крали. Це якість людей. І якщо ви хочете, щоб у вас були якісні люди, то ви маєте їм платити. Тоді є шанс, що ви наберете критичну множину людей із правильними цінностями. Які приходитимуть щось змінювати, а не красти. Якщо необхідної умови не виконано, то приходитимуть переважно ті, хто хоче красти. І вони коштуватимуть нам усім набагато дорожче, ніж високі зарплати.

Першим рішенням цього парламенту мало б бути таке – високий рівень зарплат собі й уряду. Вони його не ухвалили. Тому що популізм. Тому що це не популярно. Але це важливо.

Але нерозумно очікувати, що ви наймете якісних людей для роботи у столиці і водночас платитимете їм, як молодшому ІТ-шнику. За такі гроші до вас прийдуть або ідіоти, або наволоч. Або іноді і ті, й інші одночасно. Які виграватимуть у лотерею постійно. І боротимуться з рептилоїдами за рідну землю, тішачи всіх стражденних своєю засмагою.

І ще, зарплати вчителям теж мають бути високими. Але грошей на це немає. А щоб гроші для цього були, спочатку депутати й посадовці мають ухвалити рішення. В інтересах держави. І тільки потім з'явиться ресурс. Якщо ж рішення визначатимуть на користь тих, хто наповнює конверти, то ймовірність того факту, що вистачить ресурсів для підняття зарплат учителям, буде маленькою. Найімовірніше, у такому разі вистачить грошей для зарплат бразильським футболістам.

І некоректно порівнювати зарплати депутатів і вчителів. Це маніпуляція. Тому що ви, наймаючи депутата, конкуруєте не зі школою. Ви конкуруєте із приватним бізнесом. А там платять набагато більше. І не має значення, скільки платять учителю, якщо вам потрібен адвокат. Скажіть юристу, який вам знадобився, що платитимете йому тільки нарівні з учителем. У підсумку у вас не буде юриста. Скажіть вашому програмісту, що платитимете йому як учителю. І у вас не буде програміста. Скажіть потенційному депутату, що платитимете йому як учителю. І матимете в депутатах натовп корупціонерів. Які знають, що видали значок, а зарплата не має значення. Крутись, як хочеш.

Світ цинічний. І висока зарплата депутата або міністра – це угода. Для українця вигідніше, щоб депутат отримував багато. Бо тоді такий депутат принесе в бюджет набагато більшу суму, а не винесе звідти.

Люди, які живуть у Кончі-Заспі, виступають проти високих зарплат. Але, гадаю, їхні витрати істотно перевищують будь-які доходи високооплачуваних посадовців. Звідки ж ці гроші? Це те, що не отримав бюджет, або те, що звідти пішло не за призначенням. Тож такі дешеві політики коштують нам усім набагато дорожче. Набагато. І нерозумно скупитися із зарплатнею, коли низькі зарплати призводять до набагато більших втрат. Просто можна витрачати на посадовців частину бюджету із зарплат, а можна в сотні разів більше завдяки корупції тих, хто не хоче високих зарплат.

І мені подобається, що депутати і міністри хочуть мати високі доходи. Офіційно. Це означає, що вони хочуть працювати чесно. Той депутат, який скаже, що йому не потрібна висока зарплата, не викликає у мене довіри. Тому що я розумію, що депутатство йому потрібне, щоб здобути доступ до ресурсу і заробляти набагато більше. Той міністр, який не хоче отримувати на рівні досвідченого менеджера приватного сектору, не викликає у мене довіри. Бо я розумію, що він використовуватиме свою посаду для того, щоб заробляти в десятки разів більше. Якщо ви вважаєте, що депутат не гідний отримувати великі гроші, – не вибирайте такого депутата. Якщо ви вважаєте, що міністр гідний високих доходів – отже, у вас поганий міністр. Але тоді найміть гарного, а не платіть копійки поганому.

Джерело: Sergey Fursa / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора