Можна вічно дивитися, як горить вогонь, як тече вода і як Путін біситься через реверсну купівлю газу Україною

Президент РФ Володимир Путін незадоволений тим, що реверсне постачання газу з Європи дало Україні змогу здобути газову незалежність від Москви, зазначив інвестбанкір Сергій Фурса.

Можна вічно дивитися на те, як горить вогонь, як тече вода і як Путін біситься через реверсну купівлю газу Україною.

І так, звичайно ж, ніхто не постачає фізичні обсяги газу з Європи. І так, звичайно ж, ми беремо російський газ, який іде транзитною трубою. Але це ж і є найпрекрасніше – ми купуємо російський газ, і водночас у Путіна немає ніякої можливості, використовуючи цей факт, тиснути на Україну. От і біситься казковий персонаж, але нічого вдіяти не може.

Так, ми поставили якусь міні-трубу на кордоні зі Словаччиною і ганяємо там газ по колу, імітуючи транзит. Щоб "Газпром" не зміг висунути юридичні претензії. Усе геніальне просте. І це теж дратує Путіна. Тому що юридично все бездоганно.

Головне досягнення реверсу, хоч яким віртуальним він здається, полягає в тому, що Україна здобула незалежність від "Газпрому" і Москви. Енергетичну незалежність. Критично важливо це було тоді, коли ми пішли судитися в Стокгольм, щоб виправити божевільний контракт Тимошенко – Путіна. І в цей момент ми не могли укладати контракти з "Газпромом". Продавцем газу за документами мав бути хто завгодно, але не "Газпром". Ми не могли платити йому за газ. Тому що "Газпром" брав би гроші й говорив, що це в рахунок боргу, і не постачав би газу. І це під час війни, на секундочку. І зараз важлива енергетична незалежність від "Газпрому", але тоді це було значно важливіше.

І так, у ціні газу, який купує "Нафтогаз" у Європі, є вартість транзиту територією України. Але принадність у тому, що за цей транзит платять самому "Нафтогазу". А отже, ніхто нічого не переплачує. І це математично дорівнює ситуації, якби ми той самий газ купували на російському кордоні. Тільки з тією різницею, що ми купуємо його тепер набагато дешевше і не в "Газпрому". Коли Бойко і граф Дракула – Медведчук приїхали до Москви, їм запропонували газ по $240. Купувати цей газ на російському кордоні. Тимчасом як на біржі у Європі ціна вже $180, а деякі банки прогнозують падіння ціни до $140. І це на кордоні з Росією, коли "Нафтогаз" не отримував би додаткові гроші за формальний транзит цього газу до Європи. Казкової краси пропозиція.

Істерики Путіна чудові. Утратив він Україну. Не його, от він і біситься.

Джерело: Sergey Fursa / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора