Негідники вирішили зіграти на патріотичному нерві українців, поширюючи міф, що росіяни скуплять усю землю

Фото: Ukrlife.TV / YouTube

Ринок землі зробить Україну сильнішою, вважає інвестиційний банкір Сергій Фурса.

Останній міф – росіяни скуплять українську землю.

Протягом останніх 20 років в Україні активно плодили десятки міфів, покликаних налякати людей і стримати розвиток ринку землі. Китайці, які приїдуть і привезуть мільйон китайців, араби, які візьмуть українців як рабів (суперечливі міфи, але це не заважає їм жити паралельно), американці, які прийдуть і засіють усе ГМО, [американський фінансист Джордж] Сорос просто скупить усе, тому що він Сорос і йому треба скупити все.

Якщо міфи створюють  отже, це комусь потрібно. Навіщо потрібні ці конкретні міфи, чому комусь треба боротися з ринком землі? Просто тому, що відсутність ринку породжує сірий ринок, на якому заробляють мільйони доларів чиновники. Просто тому, що відсутність прозорого ринку не дає змоги контролювати, що відбувається на державних землях, а це породжує корупцію. Просто тому, що відсутність ринку дає можливість агрохолдингам заробляти надприбутки, орендуючи землю за безцінь. Достатньо причин, щоб плодити міфи і лякати людей.

Але зараз, схоже, ці міфи вже перестають працювати, адже з'явилася політична воля запустити ринок землі. І опоненти ринку дістали останній козир із рукава, гірший уже вигадати буде складно, хіба що знову згадають Сороса, але вже в контексті його співробітництва з рептилоїдами. Міф із міфів. Воістину патріотизм  останній притулок негідників. І негідники вирішили зіграти на патріотичному нерві українців, поширюючи міф, що росіяни скуплять усю землю.

Це найпідліший міф. Бо експлуатує біль від Голодомору, що став трагедією для мільйонів українців. Для багатьох сімей це все ще незагоєна рана, адже живі ще люди, які пережили цей жах. І ось зараз цю рану намагаються роздерти заново. Це підлий міф. Тому що експлуатує почуття людей, які втратили рідних і близьких людей у війні з Росією.

І це порожній міф. Бо в законі буде прописано, що власниками сільськогосподарської землі не можуть бути громадяни Росії або російські компанії. Це вже зроблено в законі про приватизацію. І це працює.

Причому йдеться не тільки про росіян, але і про пов'язаних осіб. І якби навіть російське ФСБ набрало 200 бомжів і на їхні паспорти купило якусь землю, то це вже буде порушенням закону. Більше того, саме поняття, що хтось щось скупить безглузде і божевільне.

Нині велика частина української землі сільськогосподарського призначення перебуває в приватних руках. Це люди, громадяни України. І ці люди здебільшого не хочуть продавати. Згідно із соціологією, тільки 5% власників паїв хочуть продати свою землю. І навіть якби всю її скупили росіяни, що неможливо навіть уявити собі, то що би воно їм дало? Правильна відповідь – нічогісінько. Вони витратили б на це кілька мільярдів доларів і нічого б не отримали в підсумку.

Більше того, навіть якщо припустити фантастичний сценарій, коли світ руйнується, а росіяни скупили сільгоспземлі в Україні, то незрозуміло, навіщо воно їм треба. Держава все одно головна. Вона все контролює. І якщо бачить загрозу своїй національній безпеці, то запросто націоналізує землю. Росіян же не шкода.

І володіти землею в межах українського правового поля – це не означає встановити там російський прапор. Це володіння активом в Україні, і ви не зможете на окремо взятому паї або десятці паїв організувати сільськогосподарську народну республіку, оголосивши про бажання стати членом ООН або Росії. Це всього-на-всього ділянка землі з кукурудзою. І від того, що земля була б у власності росіянина, ця кукурудза не перетворилася б на танки. І там не виросла б прикордонна застава вздовж польової дороги.

Сама ідея, що хтось там щось скупить, безглузда саме тому, що велика частина власників не хоче продавати. А державну землю продаватимуть через прозорі аукціони з вимогою відкрити кінцевого бенефіціара. І там не буде жодних росіян-покупців.

Чи є хоч найменший натяк на те, що росіяни взагалі про це думають? Особливо після того, як санкції вбили російські банки в Україні, змусивши материнські банки ще й внести в капітал, фактично влити в Україну мільярди доларів. Немає. Немає в них такого бажання. Немає жодного факту, який би свідчив про це.

Якби росіяни хотіли в такий дивний спосіб впливати на Україну, то чому Медведчук ще й досі не найбільший землевласник? Чому в нього немає компанії, яка контролювала б тисячі гектарів сільськогосподарської землі? Як це роблять українські олігархи, яким абсолютно не заважає мораторій? Але їх немає. Чому? Тому що немає сенсу. Ти володієш телеканалами – ти можеш впливати. Якщо ти володієш землею, орендуєш паї, то що ти можеш зробити? У гіршому випадку ти не будеш нічого вирощувати на цій землі. І що? Кому ти що доведеш?

Ти витратиш мільярд – другий доларів, скупиш землю – кілька сотень тисяч гектарів, що менше ніж 1% від сільськогосподарських земель в Україні, і не будеш нічого там вирощувати? Чудовий план. Цього року буде менше експорту, за рік хтось помітить, що ти твориш, за два роки твою землю націоналізують. Адже, за законом, росіяни і пов'язані з ними особи не зможуть купувати землю, а якщо на такій великій площі біля одного власника нічого не буде рости, то це точно приверне увагу. Взагалі, якщо це план Путіна, то це дуже поганий план Путіна. Нехай спробує його реалізувати.

Або що? Будуть поливати землю радіоактивними відходами, щоб там нічого не росло? Навіщо для цього володіти землею? Навіть орендувати не треба. Якщо вже є такий підступний план, залишилося лише реалізувати.

Вирощувати на землі тільки ріпак, щоб якість чорнозему погіршилася? Упс, то це вже відбувається і під час дії мораторію і без жодних росіян, адже орендар не власник і може не думати, що буде із землями за 1020 років. Безгосподарність набагато небезпечніша за росіян.

Ну і найцікавіше. Найголосніше проти ринку землі зараз кричить сам Медведчук і його посіпаки, рабіновичі і бойки, тобто московська партія агітує проти ринку землі. Зазвичай, якщо вони хочуть, то вони зі своїх телеканалів це дуже активно підтримують. Як, наприклад, "Газпром" і ідею купити газ у нього зі знижкою. Адже відомо, в "Газпромі" спати і їсти не можуть, так хочуть продати Україні дешевий газ.

Чи капітуляція перед Путіним під виглядом компромісу і прямих переговорів із маріонетками з Донецька та Луганська. А тут раптом точнісінько навпаки. Чи не свідчить це про те, що якраз промосковські сили виступають проти ринку землі? А отже, Москва не тільки не думає про те, як би їй скупити всі українські землі, але й про те, як би перешкодити Україні запустити ринок землі. Чому? Бо Росії потрібна слабка Україна. А ринок землі зробить Україну сильнішою.

Джерело:
Sergey Fursa / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора