Для України дуже важливо, щоб Путін змінив керівництво Центрального банку на адептів "русского мира", божевільних прихильників теорії змов. Падіння рубля може призвести до такого подарунка

Чи затягне курс рубля в пекло російську економіку? Курс рубля продовжує свій шлях до пекла. Але поки він туди йде один. Без російської економіки. Яка відстає й не поспішає.

Рубль поступово падає і є однією із трьох найслабших валют у світі у 2023 році, поряд із турецькою лірою й аргентинським песо. У кожної із цих валют своя історія успіху. Ще рік тому курс був 60 руб. за $1, а сьогодні підійшов упритул до позначки у 100 руб. за $1. Який, як ми знаємо від російських пропагандистів, уже нікому не потрібен і скоро зникне.

Що тисне на рубль? Ті самі санкції. Які, як також відомо від тих самих російських пропагандистів, не працюють. У Росії зник торговельний профіцит. Майже повністю. І продовжується значний відтік капіталу. Саме останній, схоже, і є основним драйвером падіння російської валюти.

Було дуже показово, як падіння рубля активізувалося на тлі маршу Пригожина. Відображає переляк московитів від розуміння перспектив.

До чого може призвести таке падіння рубля?

А тут уже цікаво. Бо поки саме по собі це не несе значних ризиків для російської економіки. По-перше, перед війною, починаючи з початку 2000-х, російська економіка пройшла значний шлях дедоларизації.

По-друге, у Росії немає значних платежів по зовнішньому боргу, що зазвичай тисне на фоні девальвації. Росія і так у дефолті, і так нічого не платить.

Що може статися, так це прискорення інфляції. Бо імпорт дорожчає. Проте поки значного інфляційного тиску в Росії не спостерігається. Принаймні згідно з тією статистикою, яку бачать аналітики. І прискорення якщо й буде, то це довгострокова історія. Тим більше, що війну рубль почав на рівні 80 руб. за $1, тож за півтора року девальвація поки не є такою значною.

То що, просто приємно? Маємо просто приємний факт, що рубль падає й падає? Особливо на тлі стабільної гривні.

І тут починається найцікавіше. Бо економіка Росії тримається досить непогано завдяки дуже грамотному керівництву фінансовим блоком. Путін оточив себе старими маразматиками, які вірять у теорії змови. Скрізь, окрім фінансового блоку.

Тут наче бандит із 90-х, а Путін і є бандитом із 90-х, разом із дуболомами завжди використовував старого єврея-бухгалтера. Якого не поважали. Якого, якщо щось, не шкодували. Але дуже цінили. Бо він володів магією. Недоступною для звичайного бандита, такого як Путін, приблизно так само, як для ремонтників доріг у Києві невідома й недоступна чорна магія німецьких дорожників, які вміють укладати асфальт і каналізаційні люки врівень.

І поки Путін тримає біля руля Набіулліну і Ко, ресурси Росії вичерпуються дуже поступово. І колапсу на фінансовому ринку, а значить і в економіці, не стається.

Яскравий приклад – Туреччина й турецька ліра. Де все добре було, окрім фінансового блоку. І на тлі відсутності проблем неграмотне керівництво Ердоганом фінансовою сферою, ручний Центральний банк призвели до інфляції у 80% і підвели економіку Туреччини до дуже небезпечної межі. Межі колапсу й кризи. І тільки те, що Туреччина стояла біля цієї прірви, змусило Ердогана нарешті відмовитись від "ердоганономіки" й повернути нормальних людей у керівництво Центрального банку.

Уявіть, якщо при добрих загальних умовах бездарне керівництво Центральним банком може призвести до кризи, то що воно може зробити з економікою, яка перебуває під тиском санкцій і політичним керівництвом божевільних старців.

Тож для України дуже важливо, щоб Путін змінив керівництво Центрального банку на адептів "русского мира", таких самих божевільних прихильників теорії змов. На умовного Глазьєва. І от падіння рубля, яке ми зараз спостерігаємо, може призвести до такого подарунка для нас.

Провідні російські пропагандисти почали атаку на керівництво Центрального банку. Звинувачуючи Набіулліну і Ко в девальвації рубля. Соловйов уже розводить теорії змов на тему, що таким чином Набіулліна хоче не дати Путіну виграти президентські вибори. Позбавити його популярності. Хоча парадокс у тому, що саме завдяки її роботі ця популярність у Путіна досі є. Як і досі є в російської армії можливість чинити супротив.

Живучи у власній бульбашці, російські пропагандисти й російські чиновники, можуть знайти саме керівництво Центральним банком винним у поточній ситуації з курсом. Знайти саме там цапа-відбувайла.

Тим більше, що багато корупціонерів із російських еліт може бідкатися Путіну, що Центральний банк відмовляється друкувати достатньо грошей для потреб Росії-матінки. Що може додатково стимулювати пропагандистів атакувати керівництво Центрального банку. І може одного дня Набіулліну звільнять і до влади прийде носій суверенної російської думки.

І це буде прекрасно. Поки що є атаки пропаганди. Але хтозна. Адже на російському телебаченні ніщо не відбувається просто так. Та й віковічна напарниця Набіулліної в керівництві Центрального банку Росії, Юдаєва, нещодавно звільнилася. Тому теоретично Путін сам може прискорити свій кінець.

Джерело: Sergey Fursa / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора