Німці так довго не наважувалися вводити ембарго на російські енергоносії, що Путін вирішив їм допомогти й наказав продавати газ лише за рублі

Фото: Sergey Fursa / Facebook

Німці так довго не наважувалися вводити ембарго на російські енергоносії, що Путін вирішив їм допомогти й наказав продавати газ лише за рублі.

Що це було взагалі?

Поки незрозуміло.

По-перше, можливо, це було одне велике "нічого". Адже нещодавно той самий Путін голосно стукав кулаком по столу і кричав, що за боргами перед буржуями треба платити лише в рублях. І що? І нічого. Заплатили як милі в доларах.

По-друге, це може бути суто емоційне рішення. Як бачимо, останнім часом не зовсім адекватних рішень там багато. Сиділа купка сектантів-слов'янофілів на чолі з Путіним та Ковальчуком і вирішила "а давайте". Ну давайте.

Контракти вже підписано. І в контрактах зазначено, що треба платити в конкретній валюті. Неважливо, долар це буде чи євро. І рублів там не передбачено. І в односторонньому порядку сказати: "А тепер хочу в рублях", просто не можна. Тебе пошлють лісом. І вже послали. Й австрійці, й італійці, наприклад, уже встигли сказати, що платежі в рублях лише хворі фантазії. Можливо, погодиться лише Орбан. Але той на все погоджується перед Путіним, й іноді складається враження, що вони останні два роки сиділи в одному бункері.

Загалом навряд чи хтось купуватиме газ у рублях. Тим паче, що це, найімовірніше, потребуватиме контактів із російським Центральним банком, а він під санкціями. Чи це є хитрим планом Путіна змусити європейців порушити свої ж санкції? Можливо, але тоді план дуже хитрий і його укладач обманює сам себе.

Ну й нарешті, не відкидаю, що в такий спосіб Путін хоче запобігти наступним санкціям. Зараз на Заході активно обговорюють ідею, що треба вводити часткове ембарго. Тобто газ та нафту брати, а платити на спеціальний рахунок. Де гроші блокуватимуть. До кращих часів. І використовувати радше для відновлення України, ніж для купівлі золотих тримачів туалетного паперу на яхті Путіна. Це, очевидно, Путіну не подобається, і він вирішив, що рубльова прокладка допоможе. Дуже сумнівна ідея, до речі.

Найцікавіше, що якщо з газом Путін і може намагатися викрутити руки, то з постачанням нафти взагалі швах. Просто одразу ж почнуть купувати за долари і євро нафту в інших. А газ? Ну що ж, побачимо, як багато європейців підуть на це. Щось підказує, що дуже небагато.

Путін почав бомбити Воронеж. Укотре доводячи, що російські контрсанкції можуть бути набагато ефективнішими, ніж західні санкції у справі знищення російської економіки.

Так тримати. Z-економіка й далі вимальовується все чіткіше.

Джерело: Sergey Fursa / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора