На Буковині 118 вчителів вищої категорії провалили тест ЗНО. Це небезпечніше, ніж війна

Екс-міністр оборони України Анатолій Гриценко у своєму блозі написав, що замість сліпого копіювання і горе-новацій на кшталт переходу на 12-річне навчання, школі потрібна дійсно рішуча і ефективна реформа.

Ця загроза – небезпечніша, ніж навіть війна.

270 учителів, серед них 167 – вищої категорії, 26 – І категорії, 47 – ІІ категорії та 30 спеціалістів, пройшли тестування на основі минулорічного ЗНО для школярів.

Лише 49 (18%) учителів вищої категорії одержали 10–12 балів, що дає право школярам безперешкодно обрати спеціальність і претендувати на держзамовлення. Решта вчителів, серед них 118 – вищої (!) категорії, свій (учнівський) тест провалила: 150 одержали 79 балів, 67 – 46 балів, четверо – 13 бали. Загальний середній бал – 7,9.

Це проблема не Буковини, де провели тестування вчителів, – це загроза загальнодержавного значення. Як на мене, вона небезпечніша, ніж навіть війна. Без перебільшення.

Замість сліпого мавпування і горе-новацій на кшталт переходу на 12-річне навчання, школі потрібна справді рішуча й ефективна реформа. Від перегляду змісту навчальних планів і програм, методик навчання, оновлення матеріально-технічної бази шкіл – до суттєвого підвищення рівня оплати праці вчителів у поєднанні з жорсткими вимогами до якості їхнього навчання наших із вами дітей. Не атестат школа повинна давати – знання та світогляд, плюс інтерес і поклик до нових знань, із яким людина далі йтиме через усе своє доросле життя.

Джерело: Анатолій Гриценко / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора