Директорка департаменту МВС України, яку нібито через вірменське походження не пустили до Баку, сама відмовилася їхати в Азербайджан

Фото: Hikmat Javadov / Facebook

За вкиданням про недопуск директорки департаменту МВС України Мері Акопян у Баку стоять сили, яких непокоїть розвиток азербайджано-українських відносин, вважає голова Всеукраїнської громадської організації "Об'єднана діаспора азербайджанців України", доктор юридичних наук Хікмет Джавадов.

Це очевидна провокація з боку сил, які занепокоєні зростанням рівня співпраці між Азербайджаном і Україною. Інакше й не можу назвати повідомлення деяких українських ЗМІ про те, що нібито "Азербайджан, який був місцем проведення офіційного заходу під егідою "Східного партнерства" ЄС, відмовив в участі представниці України через її вірменське походження". Ідеться, згідно з повідомленням видання "Європейська правда", про директорку департаменту міжнародного співробітництва та європейської інтеграції МВС України Мері Акопян.

За наявними в нас даними, семінар "Аналіз конфліктів" дійсно проводили 13–16 січня в Баку. Його організував Євросоюз для країн "Східного партнерства". І учасники цього семінару залишилися дуже задоволеними тим, як було організовано захід. Що ж до пані Акопян, то вона дійсно була серед запрошених для участі в заході. Азербайджанська сторона дала всі гарантії її безпеки. Але з незрозумілих для сторони приймання причин в останній момент сама Акопян відмовилася від поїздки в Азербайджан.

Після цього в українські ЗМІ злили інформацію, яка спотворює сутність того, що сталося, і створює передумови для спекуляцій. Це засмучує нас, представників азербайджанської діаспори України. Тому що абсолютно очевидно, що замовниками всього цього інформаційного вкидання є сили, яких дуже непокоїть очевидний розвиток азербайджано-українських відносин.

Адже зростає товарообіг між нашими країнами, міцнішають політичні контакти між нашими державами. Достатньо згадати, наскільки теплим і плідним був у грудні минулого року візит президента України Володимира Зеленського в Баку. У його межах провели безліч зустрічей, було підписано безліч взаємовигідних документів, відносинам між нашими країнами дали новий імпульс.

А зовсім нещодавно у Верховній Раді відбулося засідання, під час якого затвердили склад робочої групи з міжпарламентських зв'язків Україна – Азербайджан. До неї увійшло 48 українських депутатів. Співголовами робочої групи стали депутати Валерій Колюх і Володимир Крейденко. Я був гордим і щасливим узяти участь у цьому засіданні, під час якого схвалили мою ініціативу щодо проведення зустрічі між членами робочої групи з міжпарламентських зв'язків із представниками азербайджанської діаспори в Україні. Для підвищення ефективності діяльності робочої групи було важливо вибрати секретаря з боку діаспорської організації. Я вдячний усім, хто підтримав кандидатуру висунутого мною Івана Слободяника.

Кажу про це, щоб показати, наскільки сильно розвинулися останнім часом азербайджано-українські відносини. І саме це, на мій погляд, турбує сили, що роздувають "скандал" в українських ЗМІ. Причому автори цього вкидання намагаються подати справу так, ніби "справа Акопян" є свідченням конфлікту між Києвом і Баку.

Це, звісно ж, не так. Але саме завдяки цьому випадку ми вчергове побачили "вуха" тих, кого так нервує стрімкий розвиток відносин між нашими країнами. Їхні потуги є марними. Азербайджан і Україна поглиблюватимуть відносини, підтримуватимуть одне одного в різних міжнародних організаціях, на відміну від Вірменії, яка завжди підтримувала анексію Росією українського Криму.

Джерело: Hikmat Javadov / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора