Вісім днів до інавгурації, а адміністрація Трампа працює на всю силу, щоб залишити Байдену спадщину, яку йому буде складно змінити

Фото: Iliya Kusa / Facebook

Чинний президент США Дональд Трамп підготував кілька сюрпризів у зовнішній політиці для адміністрації Джо Байдена, що приходить, зазначив експерт з міжнародної політики Українського інституту майбутнього Ілія Куса.

Останні штрихи до картини.

Незважаючи на те, що сталося у Вашингтоні, Дональд Трамп усе ж підготував іще кілька сюрпризів для адміністрації Байдена, що приходить.

1. Учора США знову повернули Кубу до списку країн – спонсорів тероризму. Це ускладнює обраному президенту Байдену можливість реанімувати політику Обами щодо нормалізації відносин із Гаваною.

До речі, цікавий прецедент, який може знецінити деякі домовленості США (і їхню здатність торгуватися цим) з іншими країнами. Зокрема, нещодавно ж зі списку країн – спонсорів тероризму Штати викреслили Судан у межах політичної угоди щодо визнання Ізраїлю.

2. Окрім того, Держдепартамент заявив про плани визнати шиїтський рух "Ансар Алла" (хусити) в Ємені іноземною терористичною організацією (FTO) через підтримку Ірану. Цей крок здатний зірвати мирні перемовини й гуманітарні операції ООН у Ємені.

Хусити є стороною конфлікту, але не просто якимось стороннім бандформуванням, яке захопило столицю, а етнорелігійним рухом, що представляє якраз 30–40% населення країни, котре живе в північних регіонах. Визнання їх терористами фактично відокремлює цілу соціальну групу від решти Ємену, залишаючи Байдену головний біль на шляху до будь-якої стабілізації або заморожування конфлікту.

3. Ізраїль анонсував розширення своїх поселень на окупованих палестинських територіях Західного берега, у зв'язку із чим перемовини Ізраїлю і Палестинської автономії про відновлення контактів зірвалися. Вони мали відбутися в Каїрі за посередництва Німеччини, Йорданії, Єгипту та Франції.

Байден хоче відновити ізраїльсько-палестинський діалог і зменшити темпи поселенської політики Ізраїлю.

4. Держсекретар Майкл Помпео готується публічно звинуватити Іран ще й у зв'язках з "Аль-Каїдою", щоб ввести нові санкції. Це вже удар по потенційних перемовинах між Тегераном і Вашингтоном щодо ядерної угоди і регіональної безпеки, які хоче провести Байден.

5. Помічник держсекретаря США здійснив перший в історії візит у Західну Сахару, уже як частину Марокко. США єдині у світі визнали цю територію частиною Марокко минулого місяця і зараз візитами та угодами цементують ці рішення.

Вісім днів до інавгурації, а адміністрація Трампа працює на всю силу, щоб залишити Байдену спадщину, яку йому буде складно змінити, або ж на це забракне часу. Усе це тепер відбувається на тлі жорстокої політичної боротьби у Вашингтоні після штурму Капітолія.

Джерело: Iliya Kusa / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора

Блог відображає виключно думку автора.
Редакція не відповідає за зміст і достеменність матеріалів у цьому розділі.