Більшість учнів в Україні повернулися до навчання, але впевненості, що в новому навчальному році вони зможуть нормально навчатися у школах, немає

Фото з особистого архіву Інни Костирі

Освіта: коронавірус і подальша невідомість.

Завершується другий навчальний рік, який відчув кардинальний вплив пандемії коронавірусу та карантину. І хоча цей навчальний рік і школи, і університети пройшли вже підготовленішими – фактично на дистанційному чи змішаному навчанні, подальша перспектива навчального процесу досить туманна.

Хоча Україна, за словами нинішнього глави МОЗ Максима Степанова, вийшла з третьої хвилі епідемії COVID-19, на неї може чекати нова хвиля, а глава українського уряду Денис Шмигаль вважає, що подолати коронавірус можна буде тільки за рік. Фактично, проваливши кампанію з вакцинації у країні, уряд і МОЗ прирікають навчальний процес в Україні ще на один рік невизначеності, невідомості й карантину через можливі нові спалахи епідемії й локдауни.

Запровадження онлайн-інструментів і змішаного навчання дає багато нових можливостей для освітнього процесу, але закриття навчальних закладів під час локдаунів мало й негативні наслідки. Це стосується передусім шкільної освіти. Нещодавно опубліковане Світовим банком дослідження у країнах Європи засвідчило значне погіршення результатів навчання і зростання нерівності, і це стосується таких багатих країн, як Бельгія, Швейцарія, Великобританія чи Нідерланди. Такі результати, безумовно, будуть ще глибшими для України. Не всі вчителі освоїли нові інструменти й платформи для навчання, учням зі свого боку також бракує мотивації або концентрації в таких умовах чи навіть під'єднання до інтернету.

Представники Світового банку підготували рекомендації для України та інших країн про те, як поліпшити умови для навчального процесу: запровадження програми відновлення освітнього процесу (спеціальні програми репетиторства для учнів, які погіршили результати), захист освітніх бюджетів і підготовка до майбутніх потрясінь. У цих складних умовах уряд не має скорочувати витрати на освіту, школи мають бути краще підготовленими до майбутніх викликів і швидко переходити від очного до дистанційного навчання за потреби.

І хоча минулого й цього тижня більшість учнів в Україні повернулися до навчання у школах, немає впевненості в тому, що в новому навчальному році вони зможуть нормально навчатися у своїх класах у школах. У Міністерстві освіти і науки кажуть, що, у якому форматі проходитиме новий навчальний рік, залежатиме від епідемічної ситуації на території України загалом або на території окремих регіонів. І це є прямим наслідком того, що уряд засвідчив свою неспроможність у проведенні вакцинації проти коронавірусу через брак вакцин, і тим самим у поверненні країни до нормального життя, зокрема й освітнього процесу.

Попри продовження адаптивного карантину до кінця червня Міністерство освіти і науки стверджує, що ЗНО цього року відбудеться в заплановані строки, водночас кажуть, що є чотири сценарії проведення ЗНО. Хоча в інтернеті ходять чутки про можливе скасування ЗНО для випускників шкіл. Це було б, звичайно, великим кроком назад для якості освіти та повернення корупційних схем вступу до вишів.

Нам залишається тільки сподіватися на те, що пандемія піде на спад у світі й навчальний процес повернеться до нормальних умов.

Джерело: "ГОРДОН"