На місці Шабуніна я б зробив те саме. Це правильна реакція на діставання слизняка

Перекваліфікація справи Віталія Шабуніна на "перешкоджання журналістській діяльності" – це "подарунок прокуратури", оскільки таке обвинувачення буде неможливо довести в суді, уважає дипломат Богдан Яременко.

Що б я зробив на місці Шабуніна в ситуації з Філімоненком?

Напевне те саме, що й Шабунін...

Чи це правильно? Так, це правильна реакція на діставання слизняка. Чи це мудро? Ні, звичайно.

Чи є за це відповідальність, у тому числі кримінальна? Так, є.

Чи є Філімоненко журналістом? Не знаю. Із точки зору права, можливо, і є (нехай це встановлює суд). Із точки зору суті справи та роду своїх занять – ні. Але судитимуть Шабуніна з точки зору права.

Чи перешкоджав Шабунін Філімоненку виконувати обов'язки журналіста (якщо теоретично припустити, що Філімоненко – журналіст)? Ні, не перешкоджав. Навіть більше, під час інциденту Шабунін чітко дав зрозуміти, що його не влаштовують не "журналістські" питання чи інші дії, а те, що Філімоненко в якийсь спосіб у минулому некоректно повівся з колегою Шабуніна. Шабунін не заважав ставити питання, не намагався перешкодити зйомці, не виривав мікрофон, камеру тощо (хоча після славного хуку, який повалив негідника на землю, це зробити було зовсім неважко). Окрім того, як видно з відеозйомок, після інциденту Філімоненко залишився на місці події, міг продовжувати працювати, але чомусь вирішив оприскати усіх присутніх із балончика. Тут у мене є питання до поліції: а наскільки правомірно Філімоненко застосовував спецзасіб і хто з'ясовував це питання? Окрім цього, неможливо буде зрозуміти, пояснити та довести мотиви чи цілі Шабуніна перешкоджати журналістській діяльності. Через пару хвилин він уже давав прес-конференцію, отже, був зацікавлений у професійній діяльності журналістів.

Перекваліфікація справи Шабуніна з "хуліганки" на "перешкоджання журналістській діяльності", можливо, є подарунком прокуратури. Можливо, що і свідомим подарунком (якщо теоретично припустити, що серед тих, хто займається цією справою, залишилися люди із совістю). Це обвинувачення, як на мене, буде неможливо довести в суді.

Чи є ця справа звичайною кримінальною? Якщо брехати, то це звичайний кримінал. Якщо говорити правду, то Шабунін став жертвою провокації. І провокація ця – зовсім не придуркуваті випади Філімоненка. Фактично на Шабуніна впродовж тривалого часу здійснювався організований цілеспрямований тиск через його професійну та громадську діяльність.

І те, що Шабунін якось там ніби ухиляється від постановки на військовий облік, і що дав комусь по морді, ми би ніколи не дізналися, і про це ніколи б не говорили ЗМІ, політики та не писав би я у Facebook, якби Шабунін не займався боротьбою з корупцією.

І ось у цьому питанні суспільного інтересу має бути значно більше, ніж виявленої уваги до побутової сварки двох громадян. І саме тому варто перешкоджати владі розправитись із Шабуніним, бо в цій ситуації мотиви влади – не захистити законність та інтереси громадянина Філімоненка, а закрити рота своєму критику громадянину Шабуніну. І суд над Шабуніним буде не способом установлення справедливості, а методом репресії.

Джерело: Bohdan Yaremenko / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора