На Харківщині над нами постійно гудуть ворожі БПЛА. Схоже, саме росіяни отримали свій "мільйон дронів"

Фото: Юрій Бутусов / Facebook

15 травня провів у Липцях. Російська піхота намагається пробитися вперед в околицях села, але вибудуваний чіткий фронт оборони відбиває всі атаки. Тактика росіян: щільна розвідка; масоване застосування дронів усіх типів; розмʼякшення оборони ударами артилерії, авіації та дронів. Піхота силами від 10 до 30 солдатів здійснює інфільтрацію або намагається знайти незайняті розриви в наших бойових порядках, щоб просунутись у глибину чи знайти слабкі позиції, які в нас люблять малювати на картах – "спшки" – і атакувати їх, маючи перевагу в чисельності. Місцевість сприяє такій тактиці, багато густих посадок дозволяють малим групам здійснювати прихований маневр.

Наразі ворог знаходиться на відстані приблизно 2 км від села. Але на цьому напрямку розгорнуті деякі підрозділи 92-ї штурмової бригади ЗСУ та 13-ї бригади НГУ "Хартія", які добре організовані й керовані. Наші війська зараз мають перевагу над росіянами, попри більшу кількість озброєння та боєприпасів у ворога.

Неможливо передати мотивацію й натхнення наших воїнів, які займають оборону і ведуть бої з росіянами. Ніхто не збирається відступати, російська піхота несе значні втрати. По Липцях регулярно завдаються авіаційні удари й ведеться турбуючий вогонь артилерії та мінометів. Росіяни застосовують велику кількість дронів, російські FPV-дрони над нами гудуть постійно, безперервно, і це не перебільшення. Тут працює значна кількість розрахунків, і, схоже, що саме росіяни отримали свій "мільйон дронів". Пересуваємося дуже обережно, малими групами, і постійно прислуховуємося, що зараз над нами летить, у який бік, який тип дрона. Нас часто помічають російські дрони, але щільна зелень дозволяє нам ховатися, як тільки ми чуємо, що дрон починає нас шукати й займає позицію для атаки.

Дрони не тільки на передовій. У небі на відстань до 40 км постійно висять російські "Орлани" та SuperCam, які корегують удари авіації, ракет і "Ланцетів". Дрони противника – постійно над Харковом і нашими районами оборони, і це дозволяє ворогу інколи завдавати важкі удари. У всіх запитання: де наша ППО, чому не збивають? У мене запитання: чому не працює хоча б система сповіщення – виявлення роботи російських дронів на висоті в нашому тилу й інформування, де саме виявлені сигнали розвідувальних дронів?

Харків прикритий нашими якісно організованими й максимально вмотивованими військами, але потрібне прикриття з повітря. Наші успіхи в боях під Липцями даються дуже нелегко. Ворог швидко вчиться, робить висновки, вдосконалюється, на фронті йдуть дуже важкі бої. Щодня відбуваються контактні бої на коротких відстанях.

Битва за Харківщину продовжується.

Джерело: Юрій Бутусов / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора