Завдання команди Порошенка – змусити Зеленського заговорити. У штабу Зеленського – нав'язати свій порядок. Кожен прагне показати виборцю, хто тут альфа

На дебатах президенту України Петрові Порошенку важливо буде витягнути конкурента в поле реальної політики, а шоумену Володимирові Зеленському важливо затягнути опонента у простір шоу, зазначив журналіст Павло Казарін.

Стосовно дебатів.

Я все розумію. Петру Порошенку важливо витягнути конкурента в поле реальної політики. Володимиру Зеленському важливо затягнути опонента у простір шоу. Кожен хоче рубатися на своєму майданчику. Де буде те саме "посередині", на якому вони зійдуться, – уявлення не маю. Так само як і не знаю, чи зійдуться взагалі.

У кожного штабу своє завдання. У президентської команди – змусити Володимира Зеленського заговорити. У штабу Зеленського – нав'язати Порошенку свій порядок. Кожна команда прагне показати виборцю, хто тут альфа.

Кілька моментів. Правила проведення дебатів прописали ще у 2014-му. Фабула проста: фінансує держава, проводить Суспільне. Дату теж зафіксовано – остання п'ятниця перед днем голосування.

Минулого разу ЦВК надсилала жорсткий регламент їх проведення. Ведучий виконував технічну роль і стежив за таймінгом. Експертів передбачено не було. Якщо один кандидат відмовлявся приходити – його час автоматично переходив до візаві. На монолог. Загалом, нудно. Надія лише на те, що цього разу ЦВК віддасть структуру дебатів на відкуп організаторам.

І все знову впирається в бюджет. За законом, дебати можливі або коштом держави, або коштом виборчих фондів. Жодних приватних грошей. Жодних донорських грантів. Бюджет цих виборів, наскільки я пам'ятаю, – $10,5 млн (бюлетені, зарплати комісіям та інші витрати). Скільки там зараз коштує оренда "Олімпійського" вкупі з технікою?

До того ж ідея зі стадіоном упирається у прописану процедуру дебатів. І якщо вже "Олімпійський", то цю процедуру потрібно встигнути змінити. До 19 квітня.

Зрештою, особисто мені нема різниці, для якого майданчика друкувати нову футболку.

P.S. Ну, або ще варіант. Кандидати можуть назвати це все "не дебатами" й узагалі відв'язатися від прописаних процедур і від Суспільного.

Джерело: Павел Казарин / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора