Держава має зробити все, щоб убезпечити українців, які мають намір побувати в Росії на матчах чемпіонату світу з футболу

Понад 4 тис. українців придбали квитки на матчі фінальної частини чемпіонату світу з футболу в Росії, зазначив радник із міжнародних питань руху "Справедливість", дипломат Маркіян Лубківський.

За інформацією ФІФА, станом на квітень 2018 року понад 4 тис. українців придбали квитки на матчі фінальної частини чемпіонату світу з футболу, який із 14 червня до 15 липня пройде в Росії.

Відповідальна держава має зробити все, щоб убезпечити своїх людей, навіть попри те, що вони легковажать і нехтують очевидними ризиками, які на них чекають у країні-агресорі.

Потрібно негайно зібрати представників ФФУ, МЗС, МВС, СБУ і Держприкордонслужби, щоб напрацювати та скоординувати заходи для захисту наших громадян у разі виникнення форс-мажорних обставин.

Що потрібно зробити?

Головне навантаження лягає, безумовно, на консульську службу. Україна має чотири консульські установи у РФ: у Санкт-Петербурзі, Єкатеринбурзі, Ростові-на-Дону, Новосибірську і посольство в Москві, а матчі пройдуть у 11 містах: Москві, Санкт-Петербурзі, Калінінграді, Волгограді, Казані, Нижньому Новгороді, Самарі, Сочі, Саранську, Ростові-на-Дону, Єкатеринбурзі.

Варто подумати над тим, щоб відрядити наших консулів до міст, де проходитимуть матчі і де немає наших представництв, або/чи домовитися із третіми країнами, які мають свої місії в містах турніру, про надання українцям консульської допомоги у разі необхідності.

ФФУ має допомогти в одержанні інформації: на які матчі українцями куплено квитки.

Потрібно випустити пам'ятку з корисною інформацією для роздачі, скажімо, на державному кордоні України тим, хто таки має намір побувати на матчах чемпіонату світу в Росії.

Перелік наведених заходів не є вичерпним, і нашим співвітчизникам потрібно бути максимально обачними, уникати можливих провокацій, а українським дипломатам і консульським співробітникам – швидкими та ефективними.

Джерело: Markian Lubkivskyi / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора