Росіяни, мріяли про Радянський Союз? Він зовсім поряд, буквально днями. Казахстану треба рятуватися, щоб не піти на дно разом із РФ

Фото: Вадим Борейко / Facebook

Усі ці дні спостерігаю, як економіка Росії котиться, ні, буквально летить у прірву.

Щодня десятки іноземних компаній ідуть із Росії. Їх уже приблизно пів тисячі. А за кожною ж такою компанією десятки тисяч робочих місць! Десятки, якщо не сотні підрядників, постачальників, покупців, у яких, зі свого боку, десятки, а то сотні тисяч працівників та споживачів! Сам тільки McDonald's, який закриває всі свої 850 ресторанів, залишає без роботи понад 60 тис. співробітників! А є ж іще компанії в Росії, більші за McDonald's. За моїми розрахунками, за два тижні війни Росія втратила приблизно 1 млн добре оплачуваних робочих місць. І це прямі втрати. Різко збіднів середній клас. Десятки тисяч фахівців залишилися без роботи і скоро їхатимуть і вже їдуть із Росії.

В економіці та фінансах Росії – величезні дірки, які нічим закривати. Готівкової валюти скоро не буде зовсім. Вже Центробанк РФ ввів обмеження зі зняттям готівкової валюти. Совок стрімко вривається в життя. Мріяли про Радянський Союз? Ось він зовсім поряд. Буквально днями.

У цій ситуації Казахстану потрібно вживати кардинальних заходів. Ми зараз в одному економічному човні з Росією. Водночас у цьому відсіку в Росії величезна діра, що розширюється. І або ми зацуркуємо перебірки і зможемо хоч якось урятуватися, або підемо на дно разом із Росією. Я думаю, рішення очевидне – потрібно швидко виходити  або зупиняти членство в усіх союзах, ЄврАзЕС, Митному союзі тощо. Потрібно вводити мита й максимально автономізувати економіку країни від російської економіки.

Так, це не по-союзницькому, скажуть вони. На що ми можемо відповісти – а хіба рішення нападати на Україну було ухвалене спільно? Чому ми маємо платити за ваше рішення? Кожен має платити за свої рішення. І якщо ви наші союзники, то ви маєте не тягнути нас на дно, а навпаки, казати – рятуйтеся, зі мною небезпечно.

Джерело: Маргулан Сейсембай / Facebook