Від початку вакцинації щеплено дещо більше ніж 500 тис. українців. Як МОЗ збирається за тиждень зробити 2,1 млн щеплень?

Фото: Михаил Радуцкий / Facebook

Національний план вакцинації: чи виконало МОЗ завдання президента?

Оприлюднено Нацплан вакцинації. До нього додається таблиця – перелік вакцин, які може отримати Україна, прогноз за обсягами поставки, а також графік щеплення: у квітні потрібно мінімально вакцинувати 2,6 млн осіб, решту місяців до кінця року – по 5,6 млн людей.

План, на жаль, не містить чітких термінів поставки вакцин. Відповідно, і графіки щеплення абсолютно формальні. МОЗ просто помножило кількість дорослого населення на дві дози і поділило на кількість місяців. Отримали цифру в 5,6 млн щеплень щомісяця. Арифметична задачка для учнів початкової школи.

Такий підхід виглядає дивним.

Ми розуміємо, що у світі дефіцит вакцин. Поставки препаратів для щеплення зриваються, відтерміновуються. Це об'єктивний факт. Але це не скасовує потребу в чіткій стратегії та плануванні!

Якщо, умовно, основні обсяги вакцин почнуть надходити в серпні – то треба готуватися у вересні – грудні провести на порядок більше щеплень, ніж улітку. 5 млн щеплень щомісяця – це мінімум 5 тис. пунктів вакцинації. 10 млн щеплень – це 10 тис. пунктів.

Для розгортання такої масштабної мережі і потрібні стратегія та план!

Замість цього ми бачимо класичну бюрократичну "відписку", яка жодним чином не дає уявлення, яким чином МОЗ збирається виконувати завдання президента.

Згідно із планом, у квітні МОЗ обіцяє щепити 2,6 млн людей. Для порівняння: за 22 квітня вакциновано першою дозою 16 тис. осіб, загалом із початку вакцинації – трохи більше 500 тис. Як МОЗ збирається за тиждень провести щеплення 2,1 млн осіб?

Навіщо готувати документ, який міністерство фізично не здатне виконати вже цього місяця?

Може, відповідь у тому, що дехто бажає перекласти відповідальність за кампанію на обласні державні адміністрації? Адже у плані зазначається, що саме ОДА мають обов'язок визначити відповідальних осіб, забезпечити роботу пунктів щеплення й охопити до 31 грудня "вакцинацію більшої частини дорослого населення". За МОЗ залишається... проведення інформаційно-роз'яснювальної роботи.

На мою думку, план не відповідає задачам, визначеним президентом. Нам потрібна реальна дорожня карта вакцинації і конкретні люди, які здатні її реалізувати. А не формальна відписка без змістовного наповнення.

Джерело: Михаил Радуцкий / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора