За новим законом, якщо Макс Корж захоче приїхати до нас із концертом, йому доведеться назвати Росію агресором, а не прикриватися "братніми народами"

Фото: Михайло Ясинський / Facebook

Верховна Рада ухвалила закон, який забороняє російську музику в українських медіа та громадському просторі. Окрім того, збільшує квоту на україномовні пісні до 40%.

Це великий крок у витісненні російської культури з голів українців, проте все одно для неї лишилася "щілина".

Відтепер маємо заборону на публічне виконання, використання фонограм, показ відеокліпів, а також гастрольну діяльність артистів, які підтримують російську агресію проти України. Також музика артистів країни-агресорки не звучатиме у громадському транспорті. У таксі та під час приватних перевезень її можна вмикати тільки за згодою всіх пасажирів.

Але!

Заборона стосується артистів та авторів пісень, які після 1991 року офіційно є громадянами Росії. Виняток – громадяни Росії, які набули українського громадянства. Тобто якщо Ані Лорак, Таїсія Повалій чи Maruv є громадянками України, на жаль, їхня творчість матиме право звучати на теренах України. Проте якщо їхню пісню написав росіянин, який підтримує режим, – її заборонять.

Під заборону не підпадають пісні з кінофільмів! А у нас їх геть багато, людоньки.

Не заборонені уривки пісень та кліпів у програмах, знятих до 20 лютого 2014 року. Найімовірніше, усі розважальні програми а-ля "Голос країни", "Ліпсінг батл", "Ігри талантів", зняті взимку 2022 року, – не будуть показані в етері.

Не підпадають під заборону кавери на пісні російських артистів, які до 20 лютого 2014 року були виконані громадянами України.

І на "солодке": закон передбачає створення окремого переліку виконавців країни-агресора, які засуджують повномасштабне вторгнення. "Чистий" артист чи ні – вирішуватиме СБУ. Артист самостійно або через своїх представників та організаторів туру в Україні має подати заяву для включення у цей перелік, заповнити декларацію, у якій визнати територіальну цілісність України, а Росію назвати агресором.

Тому якщо Макс Корж захоче ротуватися в Україні та приїхати до нас із концертом – треба буде сказати все, як є, а не прикриватися "братніми народами".

Подивимося, скільки артистів із Росії будуть готові заповнити цю заявку.

Джерело: Михайло Ясинський / Facebook